Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Muncii spune că a controlat centrele din Ilfov și a sesizat procurorii pentru condițiile mizere în care erau ținuți bătrânii

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Ministerul Muncii a transmis, marți, 4 iulie, că efectuat controale la azilele din Ilfov, unde au fost torturați zeci de bătrâni. Potrivit unui comunicat de presă, centrele de îngrijire unde au descins procurorii sunt: e Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz (un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și un Centru de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari) și unul furnizat de House Grandma Anastasia`s S.R.L. (Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul în Voluntari).

În ceea ce privește Centrul de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari, conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială(ANPIS) a dispus un control inopinat, în luna august a anului trecut, ca urmare a unei petiții transmise instituției.

Bătrânii primeau hrană expirată

Controlul  s-a finalizat cu dispunerea mai multor măsuri de remediere a deficiențelor constatate, cu privire la: îmbunățirea normei de hrană, igienizare, înlocuirea obiectelor sanitare uzate sau deteriorate, procurarea huselor de protecție pentru saltele, amenajarea spațiilor de depozitare pentru toți beneficiarii, menționează Ministerul Muncii.  Totodată, s-a sesizat și Direcția Sanitar -Veterinară cu privire la existența unor alimente expirate.

„Măsurile și recomandările au vizat în principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale rezidenților, începând cu respectarea principiilor unei alimentații sănătoase și echilibrate, în funcție de afecțiunile beneficiarilor, renovarea/igienizarea unor spații ale centrului, dotarea lor corespunzătoare, suplimentarea structurii de personal, astfel încât serviciile furnizate beneficiarilor să fie în acord cu nevoile și recomandările specialiștilor”, a transmis Ministerul Muncii.

De asemenea, inspectorii sociali au verificat și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Afumați, iar măsurile au fost similare cu cele pentru Centrul din Voluntari. Cu toate acestea, angajații acestor unități de îngrijire medicale nu au dat curs măsurilor impuse de autorități, iar chinul bătrânilor s-a sfârșit abia astăzi, 4 iulie.

Mai multe detalii despre ancheta privind bătrânii torturați în centrele din Ilfov, puteți citi aici.

Sursă foto: Facebook 

Comentarii