Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Muncii respinge zvonurile propagate de PSD: Nu există nicio discuție care să vizeze majorarea stagiului minim de cotizare. Pensionarea anticipată nu va fi eliminată

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 mai 2021

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) transmite că nu există nicio discuție care să vizeze majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie și că nu ia în calcul eliminarea pensionării anticipate, după ce liderii PSD au lansat mai multe acuzații în acest sens, îndreptate înspre Guvern. 

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia(…)În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.

Instituția precizează că stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este de 35 de ani, în timp ce stagiul minim este de 15 ani.

Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială(…)În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor”, a precizat sursa citată.

MMPS amintește că a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea dosarelor de pensii, în vederea recalculării.

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru”, a transmis MMPS.

Context

Informațiile infirmate de Ministerul Muncii au fost lansate în spațiul public, vineri, de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a declarat că social-democrații au trei întrebări la care așteaptă un răspuns din partea Guvernului.

Avem trei întrebări la care căutăm răspuns. Dacă este adevărat că intenţionează să îngheţe salariile, pensiile, să crească vârsta de pensionare şi să interzică pensionarea anticipată. Aceasta este o anti-reformă, nu este o reformă. Cu aşa ceva PSD nu va fi niciodată de acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferință de presă, citat de News.ro.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: PSD trimite o „delegație de specialiști” pentru a continua discuțiile pe marginea PNRR / Purtător de cuvânt: Avem trei întrebări la care căutăm răspuns

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW