Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


PSD trimite o „delegație de specialiști” pentru a continua discuțiile pe marginea PNRR / Purtător de cuvânt: Avem trei întrebări la care căutăm răspuns

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 mai 2021

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Radu Oprea, a anunțat, luni, că social-democrații vor trimite o „delegație de specialiști” pentru a continua discuțiile pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență. Senatorul susține că social-democrații au trei întrebări la care așteaptă un răspuns din partea Guvernului. 

În şedinţa Biroului Permanent Naţional de astăzi am hotărât ca o delegaţie de specialişti ai PSD să continue dialogul, să continue discuţiile referitoare la PNRR pentru a afla toate detaliile referitoare la acest plan. Avem trei întrebări la care căutăm răspuns. Dacă este adevărat că intenţionează să îngheţe salariile, pensiile, să crească vârsta de pensionare şi să interzică pensionarea anticipată. Aceasta este o anti-reformă, nu este o reformă. Cu aşa ceva PSD nu va fi niciodată de acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferință de presă, citat de News.ro.

Radu Oprea a precizat că social-democrații nu ar fi de acord cu creșterea taxelor și a impozitelor.

Dacă este adevărat că se doreşte creşterea taxelor şi impozitelor. Ştim bine că firmele româneşti vor fi şi mai apăsate de povara fiscală după tot ce au îndurat în această criză economică generată de criza pandemică. Lipsa granturilor pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi creşterea taxelor vor distruge cu certitudine mediul de afaceri din România. Cu o astfel de antireforme austeritatea bate la uşa României”, susține Oprea.

În plus, purtătorul de cuvânt al PSD cere Guvernului să mai transmită dacă doar prin semnătura ministrului Fondurilor Europene ar fi posibilă repartizarea fondurilor prin PNRR.

Dacă este adevărat că au introdus un criteriu politic şi doar prin semnătura ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va fi posibilă repartizarea fondurilor din PNRR. Solicităm ca desemnarea ADR-urilor să fie făcută în calitate de autorităţi de management pentru că doar în felul acesta se va putea realiza descentralizarea fondurilor europene. Doar consiliile judeţene şi autorităţile locale ştiu ceea ce este mai bine pentru cetăţenii pe care îi reprezintă”, a spus Radu Oprea.

Informațiile cerute de Biroul Politic Național al PSD au fost lansate în spațiul public, vineri, de președintele Marcel Ciolacu.

Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Main News a cerut un punct de vedere din partea ministrului Muncii, Raluca Turcan, dar, până în momentul publicării acestui articol, nu a fost acordat. 

Ghinea îi invită pe social-democrați să consulte PNRR

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției, că îi invită pe social-democrați să consulte PNRR, dând un „acces fără precedent” la documente aflate în lucru.

La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, dl. Ciolacu a spus că vrea să vadă PNRR. L-am întrebat la ce se referă exact, dar discuția a rămas la un nivel de generalitate. Citesc acum în presă că dl Ciolacu crede că am „ascunde” PNRR-ul, deși am comunicat și convenit exact condițiile de acces la informații(…)Facem astăzi un gest de transparență fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanții PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iterație aflată în lucru cu Comisia Europeană”, potrivit comunicatului postat pe site-ul MIPE.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, întâlnire pe marginea PNRR

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut, joi, o întâlnire la Guvern, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

La finalul întâlnirii, liderul PSD a declarat că formațiunea sa are pregătite mai multe reforme care să fie incluse în documentul care va fi trimis Comisiei Europene.

Prim-ministrul Florin Cîțu, în schimb, a precizat că nu a existat o negociere asupra Planului Național de Redresare și Reziliență, lăsând astfel să se înțeleagă că nu va ține cont de eventuale propuneri venite din partea social-democraților.

„Am prezentat, nu am negociat, am prezentat PNRR, un PNRR care a fost apreciat, în special partea de reforme, de Comisia Europeană şi astăzi am prezentat aceste elemente. Elemente de reformă care au fost aprobate sau discutate în coaliţie, coaliţie care are în spate voturile românilor, reformă pe care o aşteaptă românii, reformă pe care o voi implementa”, a spus Florin Cîțu, la finalul întâlnirii cu președintele PSD.

Plenul reunit al Parlamentului trebuie să ratifice, cu o majoritate de două treimi, creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europeane, în mod excepțional și temporar, la 2% din din venitul național brut (VNB) pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, acesta fiind și principalul motiv al atitudinii binevoitoare a premierului Cîțu față de liderul, cu care s-a contrat puternic în ultimii ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW