Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Justiției, explicații după ce s-a respins extrădarea lui Dragoș Săvulescu

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 11 septembrie 2021

Ministerul Justiției (MJ) a explicat sâmbătă, 11 septembrie, că instanța din Grecia a respins miercuri cererea de predare a lui Dragoș Săvulescu pentru a executa mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București și că informarea oficială a fost transmisă direct instanței din Capitală.

Ministerul Justiției nu deține o informare oficială în acest sens. Instanța din statul de executare are obligația de a informa autoritatea judiciară emitentă și nu autoritatea administrativă”, explică Ministerul Justiției.

Instituția mai arată că cererile de predare în baza mandatului european de arestare se soluționează direct între autoritățile judiciare, în speță instanța din Grecia și Curtea de Apel București, spre deosebire de procedurile în cazul extrădărilor.

Ministerul Justiției respinge ferm acuzațiile injuste și nefondate apărute în spațiul public, întrucât atât în această speță, cât și în orice altă procedură privind mandatul european de arestare Ministerul Justiției respectă cu strictețe atribuțiile și limitele sale conferinte prin lege, atât pe cea națională, cât și din perspectiva instrumentelor comunitare aplicabile”, potrivit comunicatului transmis de MJ.

Atribuțiile Ministerului Justiției

Ministerul Justiției explică limitele legale în cadrul cărora poate acționa în cazul procedurilor judiciare de predare în baza mandatelor europene de arestare.

„a) primește mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene și îl transmite parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție a fost localizată persoana solicitată sau Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în cazul în care persoana solicitată nu a fost localizată, ori de câte ori autoritatea judiciară emitentă nu reușește să transmită mandatul european de arestare direct autorității judiciare române primitoare;

b) transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorității judiciare primitoare străine sau când statul membru de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiției;

c) ține evidența mandatelor europene de arestare emise sau primite de autoritățile judiciare române, în scopuri statistice;

d) îndeplinește orice altă atribuție stabilită prin lege menită a asista și sprijini autoritățile judiciare române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare”

Dragoș Săvulescu, reținut în Grecia

Fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo Dragoș Săvulescu, dat în urmărire internațională, a fost reținut în noaptea zilei de duminică, 8 august, în Grecia, de autoritățile elene. Pe 11 august a fost eliberat și pus sub control judiciar până la judecarea procesului, încheiat cu o soluție favorabilă pentru Săvulescu.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat anul trecut la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii anticorupție l-au acuzat că a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

În același dosar au mai fost condamnați și fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu la cinci ani de închisoare, Cristi Borcea la cinci ani de închisoare, dar și notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București), la doi ani de închisoare cu suspendare.

Cu toate că, după ce fusese condamnat definitiv în România, Săvulescu a fugit în Italia, în noiembrie 2020 Curtea de Apel din Napoli l-a scăpat de extrădare, după ce a dispus suspendarea executării.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Situația juridică a fostului finanțator de la Dinamo – Cum ar putea scăpa de mandatul de arestare

Sursă foto: digisport.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW