Friday, December 9, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Justiției continuă războiul cu șefa CSM: Birchall o acuză pe Lia Savonea că recidivează în încălcarea atribuțiilor

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 11 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Continuă războiul dintre ministrul Justiției, Ana Birchall, și șefa CSM, Lia Savonea. Tema disputei este proiectul de modificare a legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate, inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii. Birchall susține că, potrivit Constituției, doar ministerul are dreptul de inițiativă legislativă. CSM poate face doar propuneri pe care trebuie să le înainteze ministerului Justiției. 

Acest conflict a izbucnit după ce, în spațiul public, a apărut un proiect de modificare a legii ANI, proiect care a ajuns la Comisia Juridică de la Senat. Inițiativa acestui proiect a aparținut judecătoarei Simona Marcu, însă la Senat a ajuns o varianta diferită față de cea dezbătută. Mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii i-au cerut Liei Savonea să prezinte atât documentul inițial, dar și pe cel trimis parlamentarilor.

Aflată pe ultima sută de metri la conducerea Ministerului Justiției, Ana Birchall, îi reamintește Liei Savonea că CSM nu are drept de inițiativă legislativă.

„Potrivit art. 74 din Constituție: Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Pe cale de consecință, CSM, şi cu atât mai puțin președintele acestei instituții, nu are inițiativă legislativă şi nici nu poate transmite propuneri de modificări legislative decât prin intermediul ministrului justiției. Reiterăm și cu acest prilej necesitatea respectării de către fiecare autoritate publică, inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, a atribuțiilor constituționale şi legale”, precizează ministrul Justiției într-un comunicat.

Pe de altă parte, Ana Birchall îi reamintește șefei CSM că nu este pentru prima dată când își depășește atribuțiile. Tocmai de aceea se află și în procedură de revocare.

„În acest context, reamintim că la începutul acestui an, Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare a doamnei Lia SAVONEA din funcția de membru al CSM „pentru încălcarea de către președintele CSM a atribuție referitoare la competența Plenului de a sesiza ministrul justiției privitor la inițierea unor modificări legislative”. Constatăm, astfel, că președintele CSM „recidivează” în încălcarea atribuțiilor Plenului CSM, ale ministrului justiției și ale Ministerului Justiției”, adaugă Ana Birchall.

Una dintre modificările controversate ale Legii incompatibilităților care a generat nemulțumiri este cea privind regimul separației bunurilor.
Legea spune că regimul separației de bunuri este un regim matrimonial ce permite fiecăruia dintre cei doi soți să fie proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de căsătorie, dar și al celor dobândite în nume propriu pe parcursul mariajului. Potrivit unor surse judiciare, Lia Savonea, șefa CSM, ar făcut separația de bunuri.

“La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.”

Foto:

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW