Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Finanțelor: Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 martie 2024 Etichete: , ,

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie vor rămâne neschimbate până la data de 30 iunie, conform unei hotărâri aprobate joi de către Guvern. Această decizie vine ca urmare a promovării și elaborării unui act normativ de către Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, se prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor maxime de primă pentru asigurarea RCA practicate de către companiile de asigurare la data de 28 februarie 2023. Motivația acestei măsuri este de a contracara creșterea excesivă a prețurilor și de a stabili treptat o stabilizare pe piața de asigurări RCA, cu scopul de a preveni eventualele efecte negative asupra altor sectoare ale economiei.

”Am decis să venim cu această soluţie temporară, dar vitală pentru şoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto care se traduc printr-o piaţă caracterizată de un dezechilibru între cerere şi ofertă”, a explicat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Tarifele maxime de primă sunt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, având posibilitatea de a fi ajustate cu maximum 6,8%. Aceste tarife se aplică pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii.

Comisioanele de distribuție asociate contractelor RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Calculul despăgubirilor ia în considerare un tarif care nu poate depăși media tarifelor practicate de reprezentanțiile de închirieri auto fără șofer, și se acordă doar în cazul în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Termenul maxim pentru acordarea despăgubirilor menționate este de 30 de zile, începând fie de la data emiterii autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data emiterii documentului de intrare în reparație de către asigurătorul RCA. Acest termen poate fi prelungit doar cu aprobarea asigurătorului RCA în situații bine justificate, documentate.

Pentru vehiculele care sunt considerate a fi economice în totalitate, despăgubirile acoperă perioada de la data constatării avariei până la data prezentării ofertei de despăgubire, respectând termenele stabilite de Legea nr. 132/2017, cu amendamentele ulterioare. În aceste cazuri, suma despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului respectiv.

Ministerul Finanțelor a subliniat că pe piața asigurărilor RCA din România există încă o reticență în ceea ce privește apetitul asigurătorilor pentru riscul asociat anumitor categorii de asigurați. La 31 decembrie 2023, din totalul de 10.333.293 de vehicule în parcul auto național, doar 7.053.399 erau asigurate.

”Este important de menţionat că în perioada ianuarie-martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asiguraţi. O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, dată la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023”, a arătat sursa citată.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii