Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Finanţelor anunţă că verifică 17 ministere, inclusiv cel al Muncii / Reacția Ralucăi Turcan

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Ministerul Finanțelor a anunțat marți, 23 noiembrie, că verifică 17 ministere, printre care se numără și Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan. Anunțul vine în condițiile în care ministrul interimar a transmis luni că ministerul pe care îl conduce a rămas fără bani pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale pentru luna decembrie.

Ministerul Finanțelor precizează că acțiunea în cazul Ministerului Muncii a fost demarată în 19 noiembrie, deci înainte de anunțul privind banii pentru pensii.

„Direcția Generalã de Inspecție Economico-Financiarã, din cadrul Ministerului de Finanțe, efectueazã în acest moment 20 de acțiuni de inspecție la 17 ministere, printre care și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și la alte trei autoritãți/instituții publice. Acțiunea de inspecție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost demaratã în 19 noiembrie 2021, simultan cu alte 17 acțiuni de verificare.

Controalele sunt prevãzute în Programul de control aprobat din 26 ianuarie 2021. Verificãrile sunt menite sã asigure respectarea prevederilor Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativã a întreprinderilor publice și respectarea prevederilor legale referitoare la investițiile realizate din fonduri publice și la bunurile din domeniul public și privat al statului, inclusiv a celor care aparțin patrimoniului cultural național mobil.

Acțiunile de inspecție sunt dispuse conform prevederilor art. 22 alin. (1) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv, ca urmare a indiciilor de abateri de la legalitate identificate la nivelul MF, potrivit prevederilor art. 3^1 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 109/2011 și ale art. 288 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Alte prevederi legale incidente sunt art. 59^1 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 109/2011 și art. 606 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 57/2019”, a transmis marți, 23 noiembrie, Ministerul Finanțelor.

Reacția lui Turcan

Ministrul interimar a apreciat, referitor la acest control, că pare „să fie cuvântul meu contra cuvântului altora și adevărul va ieși la iveală”.

„Realitatea este că aici este, pare, în dezbaterea publică, să fie cuvântul meu contra cuvântului altora și adevărul va ieși la iveală în prima ședință de guvern când se va face rectificarea bugetară și de la bugetul de stat va fi subvenționat bugetul Ministerului Muncii cu suma de care avem nevoie pentru luna decembrie. Am spus în ședința de guvern aproape zilnic ca să nu spun de mai multe ori pe zi și dorința mea cea mai mare a fost să rezolv instituțional pentru că dreptul la pensie e un drept după zeci de ani de muncă. Mi se pare normal, în calitate de ministru al Muncii, să rezolv aceste lucruri cu ministrul Finanțelor și prim-ministrul. Mi-a fost întoarsă propunerea de HG pentru că nu erau bani în Fondul de Rezervă și am fost nevoită să iau bani de la alocații din luna noiembrie”, a declarat Raluca Turcan marți, 23 noiembrie.

Despre afirmația premierului interimar și președintelui PNL, Florin Cîțu, potrivit căreia este responsabilitatea ministrului să asigure fondurile necesare, Turcan a apreciat că „este o copilărie sau o răutate”.

„Am văzut declarațiile care sunt, nu le-aș încadra în registrul politic, să spui că e responsabilitatea ministrului Muncii să asigure fonduri este o copilărie sau răutate (…) Aș vrea să mai menționez că mai e nevoie de bani și la alte ministere. De urgență, pentru că dacă nu fac acest lucru în 26 (noiembrie – n.red), ceasul ticăie împotriva a milioane de oameni și nu doar pentru Ministerul Muncii.

E posibil să existe întârzieri, însă, ținând cont că sunt îngrijorată de luni de zile, le-am dat ordin instituțiilor din subordine să fie pregătite de acțiuni de urgență în momentul în care este alimentat contul. Tot procesul trebuie să fie extrem de rapid și aceasta este misiunea viitorului ministru al Muncii, astfle încât banii să ajungă la casa de pensii și la celelalte instituții și să fie transmise în teritoriu și să înceapă să fie făcute plățile. Sper să se miște repede viitorii mei colegi și să nu existe întârzieri.

Nu a fost un mesaj public și în general știți că nu ies public cu lucruri care țin de bucătăria partidului. Subiectul a mai apărut în spațiul public și v-am zis că încerc să rezolv această problemă”, a mai afirmat ministrul interimar.

Nu mai sunt bani de pensii pentru decembrie

Ministerul Muncii a rămas fără bani pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale pentru luna decembrie și a cerut Guvernului să aprobe rectificarea bugetară pentru a suplimenta bugetul instituției cu suma de 2,8 miliarde de lei.

Raluca Turcan, ministrul interimar de resort, l-a acuzat luni, 22 noiembrie, pe prim-ministrul interimar că s-a folosit de sumele destinate pensionarilor și celor vulnerabili pentru a da „bine la cifre în postările de pe Facebook”.

Cîțu a răspuns acuzațiilor, menționând că Raluca Turcan ar trebui să își asume lipsa fondurilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/ministerul-finantelor-anunta-ca-verifica-17-ministere-inclusiv-cel-al-muncii-reactia-ralucai-turcan/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *