Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Războiul termoficării în București: Administratorul special al ELCEN arată cu degetul spre PMB

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 martie 2022

Iarna a trecut iar, cu câteva excepții notabile, sistemul de termoficare din București a rezistat. Se pune însă întrebarea cât oare va mai rezista, având în vedere problemele cu care se confruntă întregul sistem, amplificate de subfinanțarea cronică. 

Când spunem sistem ne referim, pe lângă conducte și puncte termice, aflate în administrarea companiei Termoenergetica, deținută de Primăria Capitalei, și cele patru mari centrale care produc energia termică, deținute de compania ELCEN, a Ministerului Energiei.

Ani de zile cele două părți și-au aruncat pisica uneia în curtea celeilalte și viceversa. Pe de o parte, Termoenergetica spune că ELCEN produce energie scumpă, din cauza faptului că doar o singură centrală a fost modernizată, iar, de cealaltă parte, producătorul acuză distribuitorul că nu își achită datoriile, astfel că nu are fonduri pentru investiții.

Administratorul special al ELCEN iese cu noi acuzații

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a acuzat vineri, 25 martie, Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă, contestând în instanță raportul companiei pentru o creanță.

„Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a contestat în instanţă raportul Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin care a fost constatată achitarea integrală a creanţelor istorice si curente scadente şi care urma să conducă la o sentinţă de încheiere a procedurii de ieşire din insolvenţă. Acţiunea PMB anulează de facto ieşirea din insolvenţă ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultăţile financiare redevin o certitudine”, a susținut administratorul judiciar al ELCEN.

Mainnews.ro a încercat să ia legătura cu reprezentanții Primăriei Capitalei pentru a lămuri despre ce creanță este vorba în contestație, însă reprezentanții instituției nu au răspuns până la această oră insistențelor noastre.

Totodată, administratorul judiciar al ELCEN acuză Primăria Capitalei că a blocat achiziția companiei.

„Decizia primarului Nicuşor Dan de a bloca ieşirea din insolvenţă a ELCEN este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta survine la scurt timp după ce PMB a blocat de asemenea realizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) prin refuzul de a finaliza achiziţia ELCEN, după ce îşi exprimase oficial intenţia de achiziţie”, a mai subliniat Sierra Quadrant.

În schimb, PMB a anunțat de la început că, fără sprijinul Guvernului, nu deține posibilitățile financiare pentru preluarea ELCEN.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 66331 additional Info to that Topic: mainnews.ro/razboiul-termoficarii-in-bucuresti-administratorul-special-al-elcen-arata-cu-degetul-spre-pmb/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *