Ministerul Educației: Elevii de liceu trebuie să știe să creeze conținut digital, să folosească inteligența artificială responsabil și să ia atitudine în caz de hărțuire online
Ministerul Educației a anunţat marți, 13 august, lansarea în consultare publică a Cadrului de competenţe digitale pentru elevi, care ar trebui să intre în vigoare în septembrie.
„Avem nevoie să-i învăţăm pe copii să folosească responsabil tehnologia şi să ştie ce înseamnă siguranţa pe internet! De aceea, am creat un instrument care să-i sprijine pe profesori în activitatea de la clasă, oferindu-le repere despre nivelurile de competenţă pe care copiii trebuie să le dezvolte: «Cadrul de competenţe digitale pentru elevi», ce a fost lansat astăzi în consultare publică de Ministerul Educaţiei”, a transmis Deca, marţi, pe Facebook.
Un elev de liceu ar trebui să știe să creeze conținut digital divers, să folosească inteligența artificială în mod etic și cu responsabilitate și să ia atitudine în caz că el sau altcineva este hărțuit online.
„Crearea de conținut digital în formate specifice pentru anumite scopuri/domenii (de exemplu, pentru birotică, texte/știri, eseuri, audio, video, imagini, pagini web, programe în limbaj de programare), utilizând tehnici și instrumente dedicate” și „utilizarea etică și responsabilă a inteligenței artificiale pentru a crea automat conținut digital (de exemplu, știri, eseuri, muzică, imagini, video, pagini web)”, se arată în competențele specifice.
Potrivit Ministerului Educaţiei, profilul competenţelor digitale acoperă şase arii principale, de la utilizarea dispozitivelor digitale şi alfabetizarea informaţională la siguranţa cibernetică şi utilizarea responsabilă a tehnologiei, care asigură dezvoltarea unei game largi de abilităţi, esenţiale pentru viaţa personală şi profesională a elevilor.
La dezvoltarea cadrului de competenţe digitale pentru elevi au participat specialişti din cadrul Ministerului Educaţiei, inspectoratelor şcolare judeţene, caselor corpului didactic, universităţilor, precum şi reprezentanţi ai industriei IT din România. Acest grup de lucru a beneficiat şi de suportul reprezentanţilor Băncii Mondiale.
Propunerile şi sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.
Modificare majoră propusă de Ministerul Educației: elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională și Bacalaureat
Ministerul Educaţiei publicat luni un proiect de Ordin protrivit căruia, începând de anul viitor, elevii și-ar putea consulta lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională și Bacalaureat.
Conform ministerului, decizia referitoare la permisiunea de vizualizare a lucrărilor a fost luată pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obţinute la evaluarea iniţială. Depunerea contestaţiei, precizează reprezentanții instituției, nu este condiţionată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen. Mai multe detalii, aici.
Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy
Comentarii