Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


OUG pentru alegerile anticipate a fost respinsă în Senat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 19 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Senatorii au respins, miercuri, cu 86 de voturi ”pentru” și 34 de voturi ”împotrivă” Ordonanța de Urgență 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în calitate de primă Cameră sesizată.

Actul normativ va pleca acum în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ordonanța prevede ca românii să poată vota la orice secție din țară sau din străinătate la alegerile parlamentare, că se dublează numărul senatorilor și deputaților de diaspora (de la 6 la 12) și că românii din afara granițelor vor putea vota timp de trei zile, la fel ca la alegerile prezidențiale.

Ordonanța a fost adoptată în ședința care a avut loc cu o zi înainte de demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban, când au fost adoptate 25 de astfel de acte normative.

Context

Comisia Juridică a Senatului a respins, marți, ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate, cu opt voturi pentru și trei împotrivă. Solicitarea de respingere a fost făcută de UDMR. Doar cei trei senatori juriști ai PNL și USR au votat în favoarea actului normativ.

Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat, marți, Avocatului Poporului să depună la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la OUG pentru alegerile anticipate. De asemenea, cei 3 lideri politici cer sesizarea CCR cu privire la toate cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvern cu o zi înainte să fie demis prin moțiune.

 

 

Știre în curs de actualizare 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW