Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Educației a anunțat calendarul examenelor naționale pentru anul școlar viitor/ Când vor avea loc Evaluarea Națională și Bacalaureatul

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 august 2024 Etichete: , , , ,

Ministerul Educației a informat, joi, că în cadrul Comisiei de Dialog Social s-a aprobat calendarul pentru examenele naționale din anul școlar următor. Evaluarea Națională este programată pe 23 și 25 iunie, cu proba la limba maternă stabilită pentru 27 iunie. Examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară, se va desfășura între 10 și 16 iunie.

Conform datelor oferite de Minister, Evaluarea Națională se va desfășura astfel: proba la Limba Română pe 23 iunie, proba la Matematică pe 25 iunie, și proba la Limba Maternă pe 27 iunie. Primele rezultate vor fi publicate pe 3 iulie, urmate de contestații între 4 și 5 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iulie. Simulările pentru Evaluarea Națională sunt programate pentru 17, 18 și 19 martie.

Sesiunea de vară a Bacalaureatului va începe pe 10 iunie cu proba la Limba și Literatura Română, urmată de proba obligatorie a profilului pe 11 iunie, proba la alegere pe 13 iunie, și proba la Limba și Literatura Maternă pe 16 iunie. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 20 iunie, contestațiile vor putea fi depuse pe 23 și 24 iunie, iar rezultatele finale vor fi anunțate pe 30 iunie.

Înainte de examenele scrise, între 27 și 29 ianuarie, se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice în limba română, urmată de competențele lingvistice în limba maternă pe 29-31 ianuarie 2025, evaluarea competențelor într-o limbă străină pe 3-5 februarie și evaluarea competențelor digitale între 5 și 7 februarie. Simulările Bacalaureatului sunt programate între 24 și 27 martie.

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului va începe pe 4 august cu evaluările, probele scrise se vor desfășura începând cu 11 august, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 26 august.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că, la solicitarea elevilor, între probele scrise ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului va exista câte o zi liberă. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea de a vizualiza lucrările înainte de depunerea contestațiilor.

O noutate în acest an este stabilirea datelor simulărilor înainte de începerea anului școlar. În ceea ce privește admiterea la liceu, aceasta se va desfășura în mod similar cu anii precedenți, repartizarea computerizată fiind programată pentru 23 iulie 2025, iar completarea opțiunilor între 14 și 21 iulie.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii