Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Militarii au evacuat un singur cetățean român din Kabul. Ceilalți nu au putut ajunge la aeroport

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 august 2021

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a evacuat din Kabul un singur cetățean român, angajat al unei agenții NATO, transmite Ministerul Apărării. 

Deși în momentul misiunii în Afganistan se aflau 33 de cetățeni români, aceștia nu au putut ajunge la aeroportul din Kabul, spune MApN, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile.

Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va rămâne în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge pe aeroportul internațional.

Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan în Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române.

SUA trimite militari pentru a ajuta la evacuare

SUA va extinde prezența de securitate la circa 6.000 de militari pentru evacuarea din Afganistan a cetățenilor americani, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora.

Recomandarea tardivă din partea MAE

Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe a adresat recomandarea cetățenilor români să părăsească de urgență Afganistanul, în condițiile în care la acea dată talibanii ocupaseră aproape cele mai importante orașe și căile de acces către capitala Kabul. Pe 15 august, talibanii au intrat în Kabul iar accesul către aeroport a devenit extrem de dificil, în condițiile în care doar câteva mii de militari americani se mai aflau în această țară.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Scenariu sumbru pentru Occident. Expert în securitate internațională: Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni

CITEȘTE ȘI: Pentagonul recunoaște că serviciile de intelligence nu au prevăzut colapsul armatei afgane

Sursa foto: Ministerul Apărării

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW