Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, condamnat în România, a fost prins în Grecia UPDATE Precizările Ministerului Justiției

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

UPDATE Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, a transmis primele precizări referitoare la acest caz. Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis pe numele lui Steinmetz, potrivit unui comunicat de presă al MJ, transmis miercuri, 8 decembrie.

„Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec.

Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs.

Totodată, precizăm că procedurile în speță se desfășoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare.

În măsura în care Ministerului Justiției i se va solicita asistență, este gata să ajute în limita competențelor legale”, precizează sursa citată.

Știrea inițială

Miliardarul israelian Benjamin (Beny) Steinmetz, condamnat în lipsă în România în dosarul Ferma Regală Băneasa, a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, relatează presa israeliană. El a fost reținut la sfârșitul lunii noiembrie, fiind apoi eliberat pe cauțiune. Potrivit unor surse Main News, cauțiunea a fost de 5.000 de euro.

Potrivit en.globes.co.il, afaceristul a fost reținut în data de 24 noiembrie, deși „notificarea roșie” emisă de Interpol pe numele său a fost revocată. Problema ar fi, conform sursei citate, o „gravă defecțiune în transmiterea datelor despre ridicarea Notificării Roșii a Interpol, care a fost cerută de România”.

În prezent, Beny Steinmetz se află în Grecia, unde i se permite să circule liber, dar momentan are interdicție de a părăsi țara, până la clarificarea chestiunii.

Notificările roșii sunt emise de Organizația Internațională de Poliție Criminală (Interpol) pentru persoanele căutate fie în vederea angajării răspunderii penale, fie pentru executarea unei pedepse. Acestea sunt în esență cereri către autoritățile de aplicare a legii din întreaga lume pentru localizarea și, dacă este posibil, restricționarea provizorie a circulației persoanelor căutate, în așteptarea unei cereri de extrădare a acestora.

Steinmentz a fost reținut chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de a se îmbarca în avion, în Atena, Grecia.

Reprezentantul legal al lui Steinmetz, Eitan Maoz, a confirmat reținerea afaceristului israelian.

„Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena, din cauza unei defecțiuni grave în transferul datelor despre eliminarea avizului roșu al Interpolului. Ne ocupăm de această problemă și sperăm că domnul Steinmetz se va întoarce acasă rapid”.

Context

Oamenii de afaceri israelieni Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein, condamnați la câte 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării frauduloase a Fermei Regale Băneasa, au fost dați în urmărire generală de autorităţile din România în luna decembrie 2020.

Tal Silberstein a fost acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infracțional, trafic de influență și complicitate la spălare de bani. La rândul său, lui Benyamin Steinmetz, anchetatorii i-au reproșat că a fost complice la aceste ultime două infracțiuni.

Potrivit DNA, Silberstein a făcut mai multe activități de lobby în România, sub pretextul activităților de consultanță politică. Iar Steinmetz, cel care a condus legăturile infracționale ale grupului organizat din afara țării, prezent rar în România, a asigurat mare parte din banii care au fost necesari grupării.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *