Mesajele politicienilor cu ocazia Zilei Principatelor Unite / George Simion: Nu înţeleg cum ne-am trezit cu breasla covrigarilor care ne conduce
Câteva mii de persoane au participat miercuri, 24 noiembrie, la Iași, la manifestările de Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul a inclus discursuri susținute de lideri politici precum președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și secretarul general al PNL, Lucian Bode. În paralel, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat un miting separat în orașul în care s-a înfăptuit de fapt Mica Unire. Liderul AUR, George Simion, a declarat la Iași că România a ajuns să fie condusă de „breasla covrigarilor”, aluzie la premierul Marcel Ciolacu. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au ținut discursuri în București, la mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.
„Eu vreau să vă spun un singur lucru: Unirea, dragi colegi din AUR, nu s-a făcut de pe fotoliile moi. Sau nu s-a decis peste capul populaţiei din nişte birouri ascunse undeva unde era cald. După ce la Iaşi Alexandru Ioan Întâiul a fost proclamat domn, a venit rândul Bucureştiului. Şi erau foarte mulţi dintre parlamentarii de la acea vreme care nu doreau să îl aleagă pe Cuza domn, indiferent ce a zis Moş Ion Roată către divan. Şi de aceea a fost nevoie de bresle. A fost nevoie de breasla măcelarilor, de exemplu, să îşi ascută cuţitele în Dealul Patriarhiei de astăzi. Nu înţeleg cum ne-am trezit astăzi cu breasla covrigarilor care ne conduce. Şi nu înţeleg, pentru că de la Buzău avem oameni de seamă. L-a avut ţara pe primul ministru Alexandru Marghiloman. A avut partida conservatorilor”, a declarat George Simion, citat de News.ro, adăugând că „ne-am trezit cocoţat cu un fals revoluţionar”.
Discursul premierului Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Statului Major al Forţelor Terestre şi Diviziei 2 Infanterie „Getica”, prilejuită de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, că sărbătorind Ziua Unirii, sunt datori să reafirme responsabilitatea faţă de generaţiile viitoare şi să înţeleagă că rolul lor, ca lideri politici, este, în ciuda viziunilor diferite, de a genera coeziune şi unitate şi nu diviziune socială.
„Unirea, aşa cum au văzut-o înaintaşii noştri, reprezintă simbolul puterii noastre colective, a capacităţii noastre de a depăşi obstacolele şi de a construi, împreună, un viitor mai bun. Datoria noastră este să-i omagiem azi pe cei care au contribuit la realizarea acestui ideal. Oameni obişnuiţi şi lideri luminaţi deopotrivă, care au avut viziunea de a-şi uni forţele pentru binele comun. Sărbătorind Ziua Unirii, suntem însă datori să reafirmăm responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare. Şi să înţelegem că rolul nostru, ca lideri politici, este, în ciuda viziunilor diferite, de a genera coeziune şi unitate şi nu diviziune socială”, a afirmat şeful Executivului.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii