Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Medicul infecționist Adrian Marinescu, despre varianta Omicron: Se transmite mai ușor decât tulpina Delta, dar nu este mai agresivă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 decembrie 2021

Varianta Omicron a COVID-19 se răspândește mult mai ușor decât tulpina Delta, predominantă în valul 4 al pandemiei de coronavirus, dar persoanele infectate cu tulpina depistată în Africa de Sud, în special cele vaccinate, au șanse ridicate să facă o formă ușoară a bolii, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, duminică, pentru Main News.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României au fost depistate sâmbătă.

Motive de îngrijorare există, nu înseamnă că vom intra în panică. Așa cum am discutat în toată pandemia, lucrurile se fac echilibrat. Ar trebui să fim îngrijorați pentru că este o variantă virală care se răspândește într-o dinamică fără precedent, se transmite chiar mai ușor decât varianta Delta – nu înseamnă că e mai agresivă, dar se transmite mai ușor”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru Main News.

În acest moment, cazurile cu varianta Omicron depistate în România sunt izolate, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală.

Românii ar trebui să rămână calmi, pentru că au deja doi ani de experiență. Ceea ce au știut până acum, ca modalități de transmitere, sunt aceleași. Trebuie să ia în calcul că interacțiunile cu oamenii din jur pot să ducă la infectare”, a adăugat medicul infecționist.

Valul 5 al pandemiei, la începutul anului 2022

O creștere importantă a numărului de cazuri de COVID-19, ce ar însemna valul 5 al pandemiei de coronavirus, ar putea veni la începutul anului 2022, după sărbătorile de iarnă.

Spitalele, cu siguranță, sunt mai pregătite (n.r. față de valul 4), dar vreau să cred că nu va fi o presiune importantă. Marea problemă la spitale e atunci când vorbim de forme severe. Dacă e o variantă virală, Omicron, care vine în general cu pacienți care vor sta acasă și vor fi monitorizați, lucrurile sunt simple. Din datele pe care le avem, legate de Africa de Sud, vorbim de o variantă virală care are, în general, forme ușoare.

Chiar dacă ne așteptăm să fie mai multe forme ușoare, nu aș pleca de la ideea că sigur acest lucru se va întâmpla. Vor fi și cazuri severe, există riscul ca atunci când mă infectez să fac totuși o formă cu complicații și atunci trebuie să mă protejez. Nu sunt lucruri diferite față de ce am făcut de când a început pandemia”, a explicat medicul infecționist.

Medicul consideră că, în acest moment, trebuie luate măsuri de prevenție în cazul persoanelor care intră pe teritoriul României, pentru a limita răspândirea variantei Omicron.

Sursă foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW