Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Primele măsuri pentru limitarea răspândirii variantei Omicron în România / Alexandru Rafila: Vaccinarea rămâne cea mai bună formă de protecție

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 decembrie 2021

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, la finalul ședinței de duminică, 5 decembrie, de la Guvern, că persoanele care vin din țări care sunt în afara Uniunii Europene vor fi nevoite să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, chiar dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19.

Totodată, persoanele nevaccinate vor intra în carantină pentru 14 zile, a precizat ministrul Sănătății.

Pentru persoanele care vin în România din țări membre ale Uniunii Europene, acestea vor fi nevoite să prezinte certificatul COVID al UE, ce atestă vaccinarea, un test negativ sau trecerea prin boală, la intrarea în țară.

Persoanele nevaccinate urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă nu se prezintă un test RT-PCR, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a adăugat Alexandru Rafila.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a precizat că toate persoanele care vor intra în țară vor fi nevoite să completeze un formular de localizare a pasagerilor, necesar pentru anchetele epidemiologice, în cazul unei posibile infectări.

Ministrul Sănătății a transmis, ca o concluzie, că „vaccinarea rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii”.

Măsurile vor intra în vigoare cel mai probabil luni, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Reamintim că sâmbătă au fost descoperite primele două cazuri de îmbolnăvire cu varianta Omicron a COVID-19 pe teritoriul României.

Comunicatul transmis de Guvern

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului.

La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora

Sursă foto: Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW