Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Medicul care a sesizat decesele suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Conducerea a declanșat o campanie de hărțuire împotriva mea”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 august 2024

Antoaneta Elena Voicu, medicul care a sesizat morțile suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” și care ulterior a fost concediată a declarat într-un interviu pentru ziarul Adevărul că în urma acestor dezvăluiri a fost victima unei campanii de hărțuire din partea conducerii unității sanitare.

„Când am aflat despre ce se întâmpla la secția de Terapie Intensivă, am sfătuit personalul din secție să spună adevărul şi să aibă teamă, să se ducă la Parchet și să spună adevărul legat de ceea ce se întâmpla. Sunt doctor și nu aș fi putut să tac, pentru mine pacientul este cel mai important. Iar adevărul va ieși cu siguranță la iveală”, a declarat Antoaneta Elena Voicu.

Numai că după ce au apărut detalii despre decese suspecte ale pacienților de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, au început șicanele, acuzǎ Antoaneta Elena Voicu.

„Imediat după apariția scandalului, șefa de la ATI și conducerea spitalului au declanșat o campanie de hărțuire și denigrare împotriva mea. Cele două doctorițe, aflate acum în arest au făcut sesizări împotriva mea la Colegiul Medicilor să mi se retragă dreptul de liberă practică. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Iar sesizările au fost făcute pentru simplul fapt că am vrut să se afle adevărul. Și eu am făcut ulterior sesizări la Colegiul Medicilor, încă nu am primit răspuns. Voi merge până în pânzele albe. Voi merge și la CEDO dacă trebuie”, mai spune Antoaneta Elena Voicu.

Cele două doctorițe acuzate de uciderea unui pacient, arestate preventiv pentru 30 zile

Tribunalul București a hotărât joi arestarea pentru 30 zile a Mariei Miron și Mirelei Păiuș, cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.

Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Sursa foto: Vocea.biz

Comentarii