Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Diferențele dintre SUA și România

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 august 2021

Doctorul Anthony Fauci, șeful institutului american de boli infecțioase și coordonatorul luptei împotriva COVID-19 la nivel național, susține că administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar trebui făcută la o distanță de 8 luni de la vaccinarea cu schema completă, întrucât sistemul imunitar ar trebui să aibă șansa „să se maturizeze”, relatează News.ro, duminică, 22 august.

Medicul a adăugat că guvernul american poate doar să recomande cetățenilor să se vaccineze cu cea de-a treia doză la o distanță de 8 luni de la rapel și că lasă decizia la latitudinea fiecărui om în parte.

Recomandarea lui Anthony Fauci este susținută și de oficialii din sănătate și experții medicali americani. Deepta Bhattacharya, profesor de imunobiologie la Universitatea Arizona, a explicat că administrarea celei de-a treia doze de ser ar trebui făcută în momentul în care cei complet vaccinați pierd o parte dintre anticorpi.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat miercuri, 18 august, că au dezvoltat un plan pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19, începând cu 20 septembrie.

Printre cei care vor primi mai întâi doza suplimentară se numără angajații din domeniul sanitar, cei din centrele de îngrijire și persoanele în vârstă care au fost vaccinate începând cu luna decembrie a anului 2020.

România așteaptă, în acest moment, o decizie oficială emisă de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), pentru a începe vaccinarea cu doza suplimentară, programată pentru începutul lunii octombrie. Autoritățile de la noi arată că cea de-a treia doză ar putea fi administrată la 6 luni de la rapel, dar e posibil ca acest lucru să se schimbe, ținând cont și de recomandările experților din SUA.

La fel ca în SUA, administrarea dozei suplimentare ar urma să înceapă cu personalul medical și cu persoanele din categoriile vulnerabile.

Însă nu vreau să uităm faptul că prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima doză, cu prima schemă. Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare și care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, vineri seară, la Digi24.

Medicul militar a precizat că persoanele care au făcut primele două doze din vaccinul AstraZeneca ar putea primi, la doza suplimentară, un vaccin pe bază de ARN mesager, adică cele produse de Moderna sau Pfizer/BioNTech.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *