Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Semnal de alarmă tras de medicii de familie, din cauza pastilelor de iod UPDATE Replica Ministerului Sănătății

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 august 2022

UPDATE Ministerul Sănătății a venit cu precizări, luni seara, în contextul apelului făcut către populație pentru a-și ridica pastilele de iodură „cât mai repede”.

„Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, a transmis instituția.

Știrea inițială 

Mai multe asociații ale medicilor de familie au reacționat și l-au criticat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce social-democratul a îndemnat persoanele cu vârsta sub 40 de ani să își ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu. Medicii atrag atenția că, de la anunțul ministrului, telefoanele acestora au sunat continuu, iar pacienții cu probleme de sănătate vor fi nevoiți să aștepte și câteva zile pentru un consult, întrucât nu mai au prioritate.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, a transmis Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federația subliniază că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, deoarece este necesară prezența fizică la cabinet.

„Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, medicul de familie Raluca Zoiţanu i s-a adresat pe Facebook ministrului, reproşându-i că, în urma indicaţiilor sale, pe care le consideră „total iresponsabile”, sună în continuu telefoanele, pacienţii solicitând urgent reţetele pentru iodura de potasiu.

„Domnule ministru Alexandru Rafila, veniţi dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programaţi? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia”, ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înţeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, a scris pe Facebook medicul Raluca Zoiţanu, citată de News.ro.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel luni, 8 august, la persoanele cu vârsta până în 40 de ani, să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu, a căror distribuție se află în plină desfășurare.

Pastilele se află deja în farmacii, iar cetățenilor nu le mai rămâne de făcut decât să meargă la medicul de familie pentru a primi rețeta.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia. Avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Deci, este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW