Măsuri în „dosarul azilelor torturii”: 24 de persoane reținute și două sub control judiciar
DIICOT anunţă, miercuri, 5 iulie, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile, unde s-au înregistrat mai multe abuzuri asupra vârstnicilor.
Procurorii au efectuat, marți, 4 iulie, 31 de percheziții în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. Din cercetări, a rezultat că începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate „în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică”.
Anchetatorii apreciază că prejudiciul prevăzut în dosar se ridică la 5,2 milioane de lei. Speța a pornit după sesizarea din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Ministerul Muncii știa că sunt nereguli la centrele pentru îngrijirea bătrânilor vizate de ancheta procurorilor
Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, centrele de îngrijire unde au descins procurorii sunt: Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz (un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și un Centru de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari) și unul furnizat de House Grandma Anastasia`s S.R.L. (Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul în Voluntari). Inspectorii sociali au constatat nereguli precum: hrană expirată, lipsă igienă, spațiu necorespunzător pentru bătrânii institutionalizați.
„Măsurile și recomandările au vizat în principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale rezidenților, începând cu respectarea principiilor unei alimentații sănătoase și echilibrate, în funcție de afecțiunile beneficiarilor, renovarea/igienizarea unor spații ale centrului, dotarea lor corespunzătoare, suplimentarea structurii de personal, astfel încât serviciile furnizate beneficiarilor să fie în acord cu nevoile și recomandările specialiștilor”, a transmis Ministerul Muncii.
Sursă foto: DIICOT
Comentarii