Mărturiile românilor prinși în mijlocul inundațiilor din Italia: Toată lumea ajută la evacuarea noroiului. Cum a intervenit România în regiunea Emilia Romagna
Inundaţiile devastatoare care au lăsat în luna mai o parte din nord-estul Italiei sub ape ar fi fost cauzate de un eveniment meteorologic care se produce „o dată la două secole”, un fenomen pe care meteorologii l-au pus pe seama schimbărilor climatice. Şaptesprezece persoane au murit şi zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele după trei săptămâni de ploi abundente, care au lovit din plin regiunea Emilia-Romagna.
Românii care locuiesc în nord-estul Italiei nu au fost printre victimele inundațiilor, însă, unii dintre ei au suferit pagube materiale. Totul a venit „pachet” cu teama că nu vor scăpa de „furia” apei și nu vor reuși să se mai întoarcă în țara natală. Main News a discutat cu câțiva dintre românii care locuiesc în Emilia-Romangna, cei care au fost prinși în mijlocul inundațiilor. Ei susțin că la acest moment funcționează solidaritatea.
„Nu are importanță, dacă te cunoști sau nu. Aici toată lumea ajută acum la evacuarea noroiului. Asta a rămas în urmă, după ploi: munți de noroi și culturi distruse, străzi pe care nu se poate circula”, a menționat Livia, o româncă care lucrează de 19 ani în Italia și locuiește în Castel Bolognese, o localitate din Bologna, regiunea Emilia-Romangna.
„Am scos apa din casă. Și eu, și pompierii. De la 2 dimineața până la 3 dimineața, am scos apa din casă. Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Am crezut că e sfârșitul. La muncă nu am putut merge și eu eram plătită la zi. Înțeleg că fondurile de la Guvern(Guvernul italian) vor ajunge către cei afectați, iar noi, salariații ,nu vom fi afectați”, a declarat pentru Main News, Luminița Ștefănescu, o româncă care lucrează în agricultură și locuiește în regiunea Emiglia Romagna.
„Casa în care locuiesc eu este amplasată în centrul orașului Ravenna. Am văzut că apa ajunsese mult deasupra copacilor. Știam că va acționa Armata(n.r. pompierii), dar, noi find aici să lucrăm(…) te întrebi ce faci mâine(?). Din fericire, solidaritatea italiană există. Ne-am ajutat între noi, atât la scoaterea apei cât și a noroiului. Suntem cu lopata, acum, să evacuăm noroiul. Nu așteptăm doar la autorități”, a precizat pentru Main News, Maria Anghel, o altă româncă stabilită în Italia.
Cum a intervenit România în regiunea Emilia Romagna
La solicitarea Main News, Ministerul Afacerilor Exterene(MAE) a precizat că Consulatul General al României la Bologna a luat măsuri în regim de urgență, prin reprogramarea românilor care aveau nevoie de asistență consulară. Un reprezentant al Consulatului s-a deplasat pe teren, pentru a discuta cu românii afectați de inundații. Românii afectați de inundațiile din Italia pot cere despăgubiri de la Guvernul de la Roma, iar reprezentanții consulatelor îi vor informa procedura prin care aceste fonduri se pot obține.
„Un reprezentant al Consulatului s-a deplasat, în ziua de 24 mai 2023, în cele mai afectate localități, împreună cu reprezentanți ai autorităților italiene și ai mediului asociativ românesc, inclusiv preoți din parohiile arondate, pentru a purta un dialog cu cetățenii români afectați. MAE menționează că reprezentanții Consulatului General al României la Bologna mențin în permanență contactul cu autoritățile locale și regionale italiene, dar și cu membrii comunității românești, în vederea asigurării că cetățenii români afectați de situația de calamitate naturală din regiunea Emilia Romagna să primească despăgubirile prevăzute atât de fondurile guvernamentale italiene, cât și de fondurile UE prevăzute pentru situații de dezastre, în curs de constituire”, a transmis MAE, la solicitarea Main News.
Raportul meteorologilor
Un raportul al grupului de climatologi europeni şi americani ai iniţiativei World Weather Attribution (WWA), publicat miercuri, 31 mai, de Reuters și AFP, indică faptul că luna mai a cunoscut cele mai abundente precipitaţii „în două secole”. Inundațiile din Emilia-Romagna au fost cauzate, în principal, de o secetă de doi ani în nordul Peninsulei, care a lăsat pământul uscat şi dur şi incapabil să absoarbă apA, menționează sursa citată. Aproape 94% din municipalităţile italiene sunt ameninţate de alunecări de teren, inundaţii şi eroziunea costieră, potrivit Institutului Italian pentru Protecţia şi Cercetarea Mediului (ISPRA), citat de AFP.
UE a oferit Italiei echipamente de pompare de mare capacitate din Austria, Bulgaria, Germania, Franța, Polonia, România, Slovenia și Slovacia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, pentru a ajuta autoritățile italiene să facă față inundațiilor puternice și alunecărilor de teren din regiunea Emilia Romagna.
CITEȘTE ȘI: Zeci de locuințe inundate, după ploile abundente. Ce face Guvernul pentru a preveni inundațiile
Sursă foto: Main News
Comentarii