Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, achitat definitiv pentru evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro. Sute de interceptări efectuate de DNA-SRI, anulate în dosarul Proinvest

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2021

Marian Fișcuci, un apropiat al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, a fost achitat definitiv, după ce a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție de evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro în dosarul Proinvest. Adrian Simionescu, fost prefect și deputat PSD de Teleorman, a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de inculpatul Simionescu Adrian Constantin împotriva sentinţei penale nr. 157 din 10 aprilie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 3506/1/2017, privind pe intimaţii inculpaţi Fişcuci Marian şi SC Proinvest SRL(…)Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 iunie 2021”, este decizia ÎCCJ, de luni.

Concret, Marian Fișcuci și Adrian Simionescu au fost achitați în anul 2020 de ÎCCJ pentru infracțiunile de evaziune fiscală, în timp ce fostul prefect de Teleorman a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția.

În schimb, în acest dosar au fost anulate sute de convorbiri telefonice interceptate de procurorii DNA cu ajutorul ofițerilor SRI, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României din anul 2016.

CITEȘTE ȘI: Interceptări în dosarele DNA: Cel mai mare număr de mandate de supraveghere tehnică de la decizia CCR care interzice colaborarea cu SRI

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC Proinvest SRL Alexandria, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme românești. În acest lanț economico-financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Adrian Simionescu, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. Totodată, la sediul PROINVEST se întocmeau formal documente care atestau livrările fictive menționate.

Modul de operare, conform anchetatorilor, era următorul: inițial se identificau beneficiarii – firme românești și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole. Acestora li se promitea vânzarea de utilaje procurate preponderent din Germania, Olanda și Franța, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate din România care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.

Dacă SC Proinvest S.R.L ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești – destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA, prin urmare SC Proinvest S.R.L ar fi fost obligată să plătească TVA către bugetul de stat.
În acest context, Marian Fișcuci, cu complicitatea lui Adrian Simionescu, ar fi creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, pentru a eluda obligațiile fiscale către stat, obținând astfel sume mai mari ca venituri și, totodată, a afectat indirect și celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la prețul de piață ce includea și TVA.

Schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de Marian Fișcuci, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed din Bulgaria, controlată de Adrian Simionescu (operațiune scutită de TVA).

Pentru a se putea demonstra în documente așa-zisa tranzacție intracomunitară care permitea deducerea TVA, utilajele erau transportate exclusiv de către PROINVEST sau de două firme asociate, în mod formal în Bulgaria, pentru câteva zeci de minute, de cele mai multe ori, sau maxim 24 de ore. Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

Tranzacțiile comerciale realizate de firma bulgărească FAN SPEED către beneficiarii finali, firme din România, erau scutite de TVA întrucât aveau regim de tranzacții intracomunitare.

De altfel, din ancheta procurilor a reieșit că toată documentația necesară vânzării, atât dintre PROINVEST către FAN SPEED, cât și dintre FAN SPEED și clientul final, era întocmită la sediul PROINVEST, ceea ce arată că scopul real al acestor tranzacții era acela ca PROINVEST, firma care comercializa în realitate aceste utilaje agricole, să nu plătească TVA.

Valoarea utilajelor importate de SC Proinvest SRL în intervalul 2012 – 2014 și livrate clienților, prin folosirea verigii fictive din Bulgaria, este de 20,8 milioane lei.

Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma de 5.69 milioane lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind Marian Fișcuci.

Conform parchetului, în cursul anului 2014, Adrian Simionescu, deputat în Parlamentul României, a exercitat atribuții de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăților sale în care figura ca asociat – SC SADY COM SRL Turnu Măgurele și FAN SPEED Bulgaria, în vederea realizării de tranzacții comerciale (negociere preț și încheiere contracte, vânzări de produse, efectuare și încasări plăți, organizare și coordonare livrări produse și întocmire documente fianciar-contabile etc.), reprezentând operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de demnitate publică pe care acesta o deținea la acel moment – deputat în Parlamentul României, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Aceste foloase au fost cuantificate la un total de 1.15 milioane lei, echivalentul cumulat al profiturilor realizate în cursul anului 2014 de firmele sale SC SADY COM SRL din România (profit an 2014: – 521.308 lei) și FAN SPEED din Bulgaria (638.085 lei).

De altfel, unica activitate în perioada 2012 – 2014 a firmei Fan Speed a fost primirea formală a utilajelor din România și livrarea imediată în România către clienții – firme ce negociau cu SC PROINVEST SRL.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *