Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Suntem într-o criză energetică majoră. Preţul de la 1 aprilie va trebui reglementat

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

De la 1 aprilie, prețul la energie va trebui reglementat, pe o perioadă de şase luni, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD, miercuri, 19 ianuarie. Președintele Camerei Deputaților a mai spus că nu doar România este afectată de criza emergetică, ci întreaga Europă.

„Este evident că suntem într-o criză energetică majoră, în afară că loveşte consumatorii casnici, loveşte întreaga industrie românească. Nu este doar România în această situaţie, este întreaga Europă, şi nu numai, dar am văzut şi măsuri care s-au luat şi în Marea Britanie, şi în Franţa, deci este un moment în care statul trebuie să intervină curajos.

Rămân la părerea personală că preţul de la 1 aprilie va trebui reglementat. Pe o perioadă de şase luni, legea ne lasă să facem acest lucru (…) Eu vorbesc despre o lege care ne dă dreptul, nu mie, Guvernului României şi românilor, să intervină în situaţii de criză. De aceea avem şi guvern şi legi”, a declarat preşedintele PSD, la Parlament.

Potrivit lui Ciolacu, sunt 4,4 milioane de facturi emise greşit, fără plafonare și fără compensare.

ANPC: 2,2 milioane de facturi stornate la Electrica Furnizare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a precizat miercuri, 19 ianuarie, că, până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control, în întreaga țară. Alte 100 se află în curs de derulare.

„Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

Până la această oră, cu titlu de exemplu, la operatorul economic Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinseseră conceptele de compensare/plafonare de la 1.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în ogindă de facturi calculate conform normelor legale în vigoare”.

Dintre cele mai importante abateri conmstatate de către comisarii ANPC:
• nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021
• tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%
• informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
• nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor,
• nerespectarea termenului de răspuns la solicitarile petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.
• contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
• diferențe de preț între 2 notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consummator
• împiedicarea, sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns;
• procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori;
• practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative
• furnizarea de energie electrică, fără licență
• nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni.

Comandamentul pentru Energie al ANPC precizează că va continua verificările până la sfârșitul lunii martie.

Unii furnizori nu au aplicat legea

Potrivit legii plafonării, prețul maxim pe care consumatorii casnici îl plătesc la energie electrică este de 1 leu/kw cu toate taxele incluse, iar la gaze naturale de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Cu toate acestea, nu toți furnizorii s-au conformat, astfel că unii dintre români s-au trezit cu tarife peste aceste limite.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *