Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, după negocieri: Cine nu are premier, are Ministerul de Finanțe. România va avea un Guvern până joi

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 noiembrie 2021

Partidul care va da primul premier în guvernarea rotativă nu va deține Ministerul Finanțelor, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD, joi seara, după prima rundă de negocieri în care delegația PNL a fost condusă de Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funcția de premier.

Momentan, nu s-a stabilit din ce formațiune va fi prim-ministrul viitorului Executiv, dar a fost decis calendarul învestirii – până joi, 25 noiembrie, România va avea un Guvern, a anunțat liderul social-democraților.

„Am încercat să creionăm cele două propuneri și structura guvernamentală, ținând cont de cine va avea prin rotație primul prim-ministru. Nu am ajuns la o discuție cine are primul ministru. Dacă noi insistăm, așa cum e corect, că dacă nu avem premierul, ministerul finanțelor să fie la PSD, și cei de la PNL au insistat să aibă ministerul finanțelor, dacă nu au premierul în prima rotație.

Am avut o discuție aplicată pe pachetul social, căutăm venituri, astfel încât, după părerea celor de la PNL, să nu creștem nicio taxă. Vom vedea, poate din redevențe, pentru că nu putem veni cu o minciună în fața românilor. În acest punct suntem acum cu negocierile”, a declarat Marcel Ciolacu joi, 18 noiembrie.

Întrebat dacă va crește pensia minimă, Ciolacu a explicat că „există o diferență la bugetul de stat neacoperită și încercăm să acoperim diferența”.

Totodată, liderul PSD a afirmat, de mai multe ori, că s-a ajuns la un program agreat – România să aibă un guvern joi, 25 noiembrie.

Numărul de ministere nu se schimbă

Despre ministere, șeful social-democraților a spuns că protofoliile se vor împărți în funcție de ponderi și, totodată, s-ar putea renunța la ideea de a avea mai multe ministere decât în prezent – 18 la număr acum. Amintim că în urmă cu câteva zile se vehicula ideea înființării a două noi ministere – Ministerul Mediului de Afaceri și Ministerul Familiei.

„Ministerele sunt în funcție de ponderi. Pe ponderi se împarte numărul de ministere, așa cum este corect. Vrem să construim un guvern funcțional și o coaliție de care toată lumea să fie mulțumită ca echilibru guvernmanetal. Vom continua discuțiile.

Vom vedea cum vom echilibra, prin secretarul general al guvernului, vedem. Rămânem în același număr de ministere în acest moment. Încercam sa rămânem în acelasi număr”, a răspuns Ciolacu, întrebat dacă formațiunea pe care o conduce va avea mai multe ministere decât PNL.

Marcel Ciolacu a refuzat să avanseze procente privind majorările și a spus că vrea „să așteptăm să vedem suma sustenabilă, ca să nu mințim românii”.

El a anunțat că vineri, la ora 12:00, va avea loc o nouă rundă de negocieri între partide.

„Există o decizie comună a celor două partide (PNL și PSD – n.red.) că premierul se va da prin rotație. Nu există o decizie cine va da primul prim-ministru”, a mai punctat acesta.

Rămâne de văzut ce vor stabili echipele de negociere vineri, 19 noiembrie, la noua rundă de negocieri.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *