Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ce a răspuns Nicolae Ciucă întrebat dacă PNL cedează Ministerul Finanțelor

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 noiembrie 2021

Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării și propunerea PNL pentru funcția de premier în guvernarea rotativă, a dat detalii despre negocierile de trei ore și jumătate care au avut loc joi, 18 noiembrie, la Parlament, între liberali și social-democrați. Între altele, el a afirmat că joi România va avea un guvern, exact ce a susținut și Marcel Ciolacu.

„Am încheiat negocierile, am reușit să înaintăm pe aspectele care erau în dezbatere la nivelul coaliției. S-au făcut pași importanți pe pachetul social, cât și pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluții să nu creștem taxele și, de asemenea, am stabilit să avem un procent de 7% pentru investiții în programul de guvernare, în bugetul anului viitor, și cred că ce este mai important – un calendar astfel încât până joi să avem un Guvern”, a declarat Nicolae Ciucă joi, 18 noiembrie.

Întrebat dacă PNL cedează Ministerul Finanțelor, ministrul interimar al Apărării a replicat că „nu am stabilit, continuăm negocierile”.

Întrebarea este importantă în contextul în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că în urma negocierilor cu PNL nu s-a concluzionat care dintre partide va da premierul, dar ce formațiune politică dă prim-ministrul nu va deține portofoliul Finanțelor.

El s-a arătat încrezător în formarea unui Executiv pe care să-l și conducă de această dată, după ce și-a depus mandatul luna trecută, întrucât un guvern minoritat PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă nu a reușit să coaguleze o majoritate care să-l voteze în Parlament.

De data asta aveți mai multe șanse să ajungeți pe scaunul de la Palatul Victoria? l-au întrebat jurnaliștii.

Nicolae Ciucă a replicat că „există șanse de reușită”.

Despre posibilitatea ca PNL să nu se impună și să nu aibă primul prim-ministru în guvernarea rotativă, Ciucă apreciază că nu va fi un eșec – „Dacă pornim de la premisa că vom avea eșec, nu cred că ne-am mai afla aici”.

Întrebat dacă a fost un eşec prima sa nominalizare pentru funcţia de premier, acesta a răspus: „Prima nominalizare a fost pe un guvern minoritar prin care nu am reuşit să îi determin pe ceilalţi să ne susţină astfel încât să ajungem cu el să fie votat în Parlament. Sunt foarte multe greşeli. Cred că greşelile trebuie să le avem fiecare în vedere şi să vedem ce putem face de aici înainte”.

Totodată, chestionat cine plătește greșelile pentru perioada în care România nu a avut un guvern cu puteri depline, perioadă în care au murit mii de oameni din cauza COVID-19, el a evitat să dea un răspuns clar:

„În acest moment, există un Guvern. Un Guvern care nu are puteri depline, dar tot ce ține de partea de administrare a țării este în desfășurare”, a conchis Ciucă, înainte ca jurnaliștii să-l ia la întrebări pe premierul demis Florin Cîțu.

Vineri, la ora 12:00, va avea loc o nouă rundă de negocieri între PSD și PNL pe marginea formării noului Executiv.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *