Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Dorim în continuare să fie o coaliție mai largă, cu UDMR și Minoritățile naționale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 iunie 2023 Etichete: , , ,

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, cel care după toate probabilitățile ar trebui să preia în această săptămână funcția de premier după demisia lui Nicolae Ciucă, a transmis luni, 12 iunie, că își dorește menținerea UDMR la Guvernare, cu toate că PSD și PNL, împreună cu grupul Minorităților naționale, dețin pe hârtie o majoritate confortabilă în Parlament.

Fără posibilitatea de a amenința cu ruperea majorității în parlament, UDMR se vede tot mai amenințat la guvernare. PSD și PNL au pus ochii pe cel mai important minister atribuit conform protocolului către UDMR – Ministerul Dezvoltării – cel prin care executivul direcționează alocările bugetare în teritoriu, dar și pe Ministerul Mediului, condus în prezent tot de un reprezentant al Uniunii, Tánczos Barna.

Viitorul premier, Marcel Ciolacu, le-a propus liderilor UDMR la schimb Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene.

„Acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate. Dorim în continuare să fie o coaliție mai largă, cu UDMR și Minoritățile naționale. Eu nu pot să fac abstracție în ceea ce privește ministerul fondurilor și ministerul transporturilor. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică în istoria postdecembristă. Este normal să avem o abordare și în ceea ce privește performanța”,  declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a insistat că este nevoie de reîmpărțirea funcțiilor la nivelul executivului, în condițiile în care, protocolul încheiat în 2021 și care teoretic este încă valabil, în opinia sa, nu ar mai corespunde realităților politice.

„În acest moment al intrat într-o altă logică constituțională. Președintele României va desemna un prim-ministru. Cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată, voi avea o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor. (…) În politică, la fel ca peste tot, avem dreptul la negociere. (…) Există o majoritate largă în Parlament și fără UDMR, cu grupul Minorităților naționale”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW