Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre sistemul Patriot pentru Ucraina: „Urmează să luam o decizie în CSAT” / Ministrul apărării: „Momentan, nu se pune problema”

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 mai 2024

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei Armatei ruse. După ce luni s-a arătat mai degrabă rezervat în privința unui asemenea scenariu, premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că subiectul va fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Ciolacu a precizat că a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis în acest sens.

„Am avut o discuție cu președintele Românieiurmează  luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins  după CSAT o  aflați decizia. O  urmeze  ne anunțe președinteleîn aceste zile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu este vorba de a prejudicia securitatea națională, este vorba de apăra teritoriul național, evident, în acord și împreună cu aliații noștri, întrucât România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate.

Ministrul apărării: „Momentan, nu se pune problema”

Armata nu este însă de acord să renunțe la un astfel de sistem, cel puțin asta reiese dintr-o declarație făcută marți de ministrul apărării, Angel Tîlvăr.

„Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. Momentan, nu se pune problema”, a declarata Tîlvăr.

Iohannis a discutat subiectul cu președintele SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, în timpul vizitei efectuate în SUA, că a discutat cu omologul său american, Joe Biden, depre posibilitatea ca România să ofere Ucrainei un sistem de rachete Patriot, extrem de important pentru ca țara vecină să oprească avansul Armatei ruse.

„Și Biden a adus asta în discuție și am zis că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluție. E vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul e funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii