Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fugarul Ionel Arsene a dat în judecată România la CEDO pentru „tratamente inumane”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2023

Ionel Arsene face tot posibilul pentru a nu fi extrădat în România. Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare, a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin intermediul avocaților săi, pentru a reclama că statul român l-ar supune la „tratamente inumane”.

„Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO). Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar”, a mai declarat Gorghiu.

Avocații lui Arsene: Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării

Cu toate acestea, șansa nu i-a surâs lui Arsene, iar judecătorii italieni au decis extrădarea sa în România. Avocații săi nu se lasă și încearcă pe orice căi să-l scape pe Arsene de pedeapsă. Potrivit publicației italiene corrieredellacalabria.it, apărătorii lui Arsene invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că fostul „baron” ar suferi de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România.

„Între timp, în interesul pârâtului, acesta a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )”, arată publicația italiană.

Ionel Arsene a fost condamnat după ce, în anul 2013, a primit de la fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra lui Horia Georgescu, șef al Agenţiei Naţionale de Integritate la vremea respectivă, pentru ca ANI să-l declare pe Culiță Tărâță incompatibil și în conflict de interese.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Arsene și pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi pretins unui afacerist un o șpagă de 5% din suma totală de 60 milioane lei, ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române către firma acestuia.

Comentarii