Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, atac la adresa lui Klaus Iohannis după discursul despre legea pentru autonomia Ținutului Secuiesc: Cer SRI și SIE să dezmintă aceasta minciună grosolană

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat categoric împotriva proiectului de autonomie maghiară și atacat în termeni duri Partidul Social Democrat pe motiv că ar ajuta UDMR să treacă legea prin Parlament. Ca reacție, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere SRI și SIE  să dezmintă afirmațiile șefului statului.

„Iohannis a vrut să acopere incompetența Guvernului PNL pe care îl conduce! De asta a avut acea ieșire necontrolată și mincinoasă legată de Ținutul Secuiesc!!! Cer SRI și SIE să dezmintă aceasta minciună grosolană a lui Iohannis!”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu susține că prin acele afirmații, Klaus Iohannis „vrea să ascundă, de fapt, că 1.027.824 de români sunt astăzi aruncați în șomaj tehnic, iar alți 260.171 și-au pierdut deja locul de muncă”.

„Cei mai mulți dintre ei nu mai au bani să supraviețuiască decât o lună de zile și nu știu dacă și când se vor întoarce la muncă. Asta e realitatea pe care o ascunde președintele. Iohannis și-ar fi dorit să ascundă incompetența guvernului PNL care nu vine cu un PLAN DE RELANSARE A ECONOMIEI. Singurii care au făcut sacrificii au fost cetățenii, care au stat în casă. E dreptul lor să știe când se pot întoarce la muncă, când pot să-și ia salariu. Nici guvernul PNL și nici Iohannis nu le spun nimic! Apelează la diversiuni penibile!”, spune președintele PSD.

Președintele PSD îl mai acuză pe Klaus Iohannis că „vrea să treacă sub tăcere distrugerea a 600.000 de firme românești, care nu au primit niciun ajutor, care și-au trimis angajații în șomaj, oameni care au rate la bănci pe care nu au de unde să le plătească”.

„Nu în ultimul rând, Iohannis nu știe ce să le spună părinților care nu mai au bani, care vor trebui să se ducă în cele din urmă la serviciu și care nu știu cu cine să lase copiii acasă. Si asta pentru că școlile și grădinițele rămân închise, iar după 15 mai încetează și compensația de 75% din salariu.

Dar în Transilvania, care va fi pentru totdeauna PĂMÂNT ROMÂNESC, Iohannis și PNL au început să piardă în fiecare zi din încrederea românilor. Nemulțumirea ardelenilor crește în fiecare zi! Nu mai au locuri de muncă, nu mai au venituri sigure, firmele unde lucrează se închid rând pe rând. Și atunci, Iohannis a apelat la minciună și ură ca să le abată atenția de la problemele lor reale”, afirmă Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis mai este acuzat de președintele PSD că „nu a răspuns la problemele de zi cu zi ale românilor”

„Iohannis și Guvernul lui PNL nu au răspuns la aceste probleme de zi cu zi ale românilor și atunci au recurs la cea mai josnică tactică: incitarea la ură, tensiuni interetnice și minciună grosolană!(…)„, a mai afirmat social-democratul.

În postarea sa, Marcel Ciolacu îi solicită președintelui Iohannis „să vină cu dovezi clare, altfel toată lumea va înțelege că este o nouă minciună din seria celor pe care le-a lansat la adresa profesorului Străinu-Cercel sau pe tema redeschiderii școlilor din Franța”.

Mai mult, Ciolacu solicită comisiilor parlamentare de control SRI și SIE „să se întrunească săptămâna viitoare și să convoace șefii serviciilor pentru a prezenta un raport oficial asupra informațiilor false enunțate în spațiul public de președintele Iohannis”.

În plus de asta, președintele social-democrat a anunțat că PSD va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva lui Iohannis pentru instigare la ură pe baza răspândirii de informații false”.

Citește și Revoltă în PSD după adoptarea proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc: Ciolacu ar trebui să își dea demisia

Context

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, inițiativă legislativă depusă de deputații UDMR înainte de Crăciun. Propunerea va intra în dezbaterea senatorilor, care sunt for decizional în cazul acesta.

Proiectul de lege a primit avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen și, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Conform proiectului,  Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

Totodată, potrivit proiectului,  Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliu Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliu Orășenesc, Consiliu Municipal și primar.

Inițiativa legislativă mai spune că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW