Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


Revoltă în PSD după adoptarea proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc: Ciolacu ar trebui să își dea demisia

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: , ,

Mai multe personaje din scena politică au criticat dur conducerea Camerei Deputaților pentru adoptarea tacită a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Deși președintele Camerei este Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, sunt voci printre social-democrați care susțin că acesta trebuie să își dea demisia atât din fruntea partidului cât și de la conducerea Camerei Deputaților.

Fostul premier și lider al PSD, Viorica Dăncilă, l-a acuzat pe Marcel Ciolacu de o „monstruoasă iresponsabilitate”.

„Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului”, a declarat Viorica Dăncilă într-o postare publicată pe Facebook.

La rândul său, Codrin Ștefănescu, susține că Marcel Ciolacu ar trebui să convingă milioane de români că nu a girat „mizeria asta”.

”Ciolacu ar trebui sā-si cearā iertare public pentru nemernicia cu autonomia Tinutului Secuiesc! Sā convingā milioane de români cā nu a girat mizeria asta! Apoi sā-si prezinte demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Si sā cearā demisia si celor implicati in aceastā oribilā chestiune. Asta-i tot!”, scrie Codrin Ștefănescu.

Context

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, inițiativă legislativă depusă de deputații UDMR înainte de Crăciun. Propunerea va intra în dezbaterea senatorilor, care sunt for decizional în cazul acesta.

Proiectul de lege a primit avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen și, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Conform proiectului,  Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

Totodată, potrivit proiectului,  Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliu Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliu Orășenesc, Consiliu Municipal și primar.

Inițiativa legislativă mai spune că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW