Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Marcel Boloș, despre jaloanele din PNRR privind pensiile: Este necesară o regândire

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, referindu-se la jaloanele din PNRR care privesc pensiile că „o regândire a acestora este necesară”. Oficialul a subliniat că „sunt anumite lucruri care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”.

„Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor. Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă destul de sensibile care privesc sistemul de pensii. De la vârsta de pensionare, până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor, deci, jaloanele sunt cu impact destul de mare în societate, și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere.

Pe lângă faptul că în ceea ce privește Legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari. Și, acolo, avem de asemenea, ca și componentă a jalonului, raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor, și trecerea lor pe principiul contributivității.

Deci, sunt într-adevăr jaloane… un fel de cartof fierbinte al PNRR, iar în față mai avem și discuțiile informale cu Comisia, privind modificarea PNRR, deci perioada care urmează este una încărcată. Avem pragul de 9,4% din PIB, dar în plus față de acel prag, mai avem aceste elemente de reformă pe care le-am menționat. Va trebui într-un anumit fel să le găsim soluții, sau, varianta cealaltă, de negociat cu Comisia, și arătat că avem circumstanțe obiective care ne duc spre a modifica jalonul și a-l pune într-o altă formă care să se contextualizeze cu ceea ce avem acum în situația de criză”, a declarat Marcel Boloș pentru Digi24.

Boloș a adăugat că Executivul se află în discuții informale cu Comisia Europeană pentru modificarea PNRR-ului.

„Dacă mandatul din partea Guvernului și a Coaliției va fi în acest sens, de negociere în aceste discuții informale cu Comisia, și de regândire a lui în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs… Suntem în discuțiile informale cu Comisia pentru modificarea PNRR-ului.

Trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în regulamentul Comisiei Europene se menționează aceste condiții obiective de modificare a jaloanelor și țintelor, a tuturor jaloanelor și țintelor, adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiectivă care fac imposibilă aplicarea jalonului. În acest fel se negociază modificarea”, a mai explicat ministrul.

El a punctat că în momentul de față avem o criză, o inflație care ajunge la 15% și „este limpede că e nevoie de o măsură de creștere a pensiilor”.

„Este această situație în toate țările membre ale UE, iar în acest context să zicem că avem un argument la negociere. Vorbesc despre cei 9,4% din PIB (plafonul de 9,4% pentru pensii – n.red.), dar rețineți că mai avem în plus față de cei 9,4% din PIB și alte elemente de reformă pe care trebuie să le lămurim cu Comisia. Măsuri care afectează beneficiarii din sistemul public de pensii”, a mai precizat Boloș.

În opinia oficialului, „o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”.

CITEȘTE ȘI Comisia Europeană ar urma să aprobe prima cerere de plată din PNRR pe 15 septembrie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *