Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

MApN, după atacul Rusiei asupra portului Ismail: Nu sunt amenințări militare directe la adresa României

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 august 2023 Etichete: , , ,

Reprezentanții Ministerului Apărăii Naționale(MApN) susțin că nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau a apelor teritoriale ale României, în urma atacului Rusiei asupra portului ucrainean Ismail. Oficialii MapN au precizat, miercuri, 2 august, că sunt aplicate măsuri speciale de securitate și România cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. 

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă ferm agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi continuarea atacurilor nejustificate şi ilegale împotriva zonelor locuite de civili şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. În ceea ce priveşte situaţia generată de atacurile executate în cursul nopţii trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Ismail, în apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, transmite MApN.

România a pus la dispoziția Ucrainei infrastructura maritimă pentru transportul cerealelor

Rusia a atacat regiunea ucraineană Odesa, în noaptea zilei de 1 august, iar pentru a doua oară i-a vizat infrastructura portuară de pe malurile Dunării, potrivit Reuters. Dronele rusești au căzut și în portul Ismail, la 15 km de Tulcea, scrie presa ucraineană. Până la acest moment, nu sunt informații potrivit cărora sunt afectate nave civile românești.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturior  ucrainene, după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exporturile de cereale ucrainene. De altfel, liderii de la Moscova au atenționat că vor „considera navă militară” orice navă care transportă  produse ucrainene. România a fost de acord să-și pună infrastructura maritimă la dispoziție, astfel încât Ucraina să continue exporturile de cereale.

În urmă cu o săptămână, Rusia a atacat portul ucrainean Reni, la 20 de kilometri de România. În urma acestui atac, o navă civilă românească a fost avariată ușor, însă, potrivit MAE, echipajul și-ar fi continuat drumul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii