Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mandatul lui Cristian Pistol în fruntea CNAIR, prelungit de CA

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2023 Etichete: ,

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis prelungirea cu încă două luni a mandatului de director general interimar al lui Cristian Pistol. Decizia urmează să intre în vigoare începând de vineri, 27 ianuarie.

Fost consilier pe probleme de infrastructură al lui Florin Cîțu, pentru scurt timp, Cristian Pistol a preluat șefia companiei de drumuri pe data de 27 septembrie 2021, iar de atunci mandatul său a fost prelungit succesiv.

Cu toate acestea, zilele lui Cristian Pistol în funcția de director general al CNAIR par a fi numărate. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în această săptămână va semna ordinul privind numirea de noi consilii de administrație în cinci companii din subordine, printre care și CNAIR, în baza Ordonanței 109 privind managementul corporativ, ceea ce înseamnă că, foarte probabil, va fi numit și un nou manager.

În timp ce era condusă de Cristian Pistol, CNAIR a reușit să încheie contractele pentru 9 dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldova, de la Ploiești la Pașcani, beneficiind însă și de prezența celui mai puternic constructor român, UMB Tehnostrade, ceea ce a inhibat eventualele contestații. Alte bile albe ar fi darea în folosință a 40 km din Drumul Expres Craiova-Pitești, 13 km din Autostrada Sibiu-Pitești și recepția studiului de fezabilitate pentru sectorul montan (Târgu Mureș-Târgu Neamț) al Autostrăzii Unirii.

Pe de altă parte, Pistol nu a fost imun la influențe politice. De pildă, PSD Dâmbovița a reușit să impună catastrofalul proiect de extindere la două benzi pe sens a drumului Bâldana-Târgoviște, asta în dauna unui drum expres. Mai multe detalii aici.

Alte bile negre pentru Pistol ar fi anularea licitației pentru lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, unde în final s-a reușit totuși semnarea contractului cu UMB, dar și celei pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii drumului de mare viteză Craiova-Lugoj. În același timp, Pistol poate fi criticat pentru tergiversarea licitațiilor pentru loturile 1 și 3 ale Autostrăzii A0 Nord, lansate în urmă cu mai bine de 3 ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii