Guvernul a pierdut la CCR în scandalul moțiunii. Se poate depune moțiune de cenzură și în sesiune extraordinară
Guvernul a pierdut la CCR în scandalul privind moțiunea de cenzură depusă de PSD în sesiune extraordinară. Tentativa social-democraților de a da jos Guvernul ar fi constituțională.
Curtea Constituțională a decis, prin unanimitate de voturi, să respingă cererea formulată de Guvern, deoarece nu ar exista niciun conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă”, se arată în comunicatul emis de CCR.
Ludovic Orban a declarat că decizia Curții nu ar fi nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului.
„Din informaţiile care au răzbătut de la Curtea Constituţională, ei consideră că nu există conflict juridic, adică nu s-au pronunţat pe fond. (…) Nu este o decizie nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului, este o decizie că ei au considerat că nu e conflict ca să nu se pronunţe pe fond”, a spus premierul.
Guvernul a atacat la CCR decizia PSD de a depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. Executivul solicită Curții să constate o eventuală situație conflictuală dintre Guvern și Parlament și să se pronunțe în legătură cu convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a dezbate și a vota moțiunea de cenzură de la finalul lunii august.
„Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României”, se arată în sesizarea făcută de Guvern.
După ce PSD nu a reușit să strângă cvorumul necesar pentru votarea moțiunii de cenzură de pe 31 august, premierul a afirmat că PNL va sesiza CCR, pentru a bloca viitoarele tentative ale social-democraților de a vota moțiunea de cenzură în Sesiune ordinară.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii