Mandat limitat pentru Dăncilă în fruntea PSD. Tabăra Stănescu-Ciolacu-Firea a ascuns armele până la Congresul din 2020
Viorica Dăncila a finalizat procesul de preluare a puterii depline în PSD după alegerea sa în cadrul Congresului, impunându-și și preferații pentru funcția de secretar general și președinte executiv. Tabăra Stănescu – Firea – Ciolacu – Vasilescu a preferat să amâne un conflict direct cu premierul în funcție, lăsându-i acestuia opt luni pentru a demonstra că poate aduce victoria pentru partid la prezidențiale.
Ruptură între Viorica Dăncilă și o tabără influentă a PSD
Ruptura între Viorica Dăncilă, noul președinte PSD, și o grupare influentă din partid a devenit evidentă în timpul Congresului extraordinar din 29 iunie. Paul Stănescu, un apropiat al premierului în epoca Dragnea, a refuzat să voteze, în semn de protest față de organizarea rapidă a acestui Congres.
Gabriela Firea nu a fost prezentă la eveniment, invocând motive de sănătate care nu i-au permis participarea la reuniunea de la Sala Palatului. Marcel Ciolacu și Olguța Vasilescu nu au candidat pentru nici o funcție și au preferat să nu iasă în evidență la evenimentul social-democraților. Surse din partid susțin că toți așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale pentru a putea cere o analiză în partid și alegeri generale în partid la Congresul ordinar.
La Congresul de sâmbătă au fost puse la bătaie funcțiile de președinte al partidului, secretar general și președinte executiv. Toate erau vacante după pierderea alegerilor europarlamentare și plecarea lui Liviu Dragnea din biroul de președinte PSD direct într-o celulă de la Rahova. Codrin Ștefănescu fusese executat și el într-un Comitet Executiv, fiind considerat responsabil pentru campania de la europarlamentare.
PSD nu a făcut însă o analiză pentru rezultatele de la ultimele alegeri. Șefii de organizații au rămas în funcție, indiferent de scorul obținut. Vicepreședinții partidului au rămas și ei la locurile lor, alegerile nevizând pozițiile lor.
Stănescu a evitat confruntarea cu Dăncilă
Propunerea inițială a lui Paul Stănescu era ca schimbarea în PSD să înceapă de jos în sus, de la șefii de organizații, iar într-un Congres organizat după preziențiale să fie stabilit și președintele partidului. Viorica Dăncilă s-a temut că vor apărea și alți contrancandidați, cel mai periculos nume fiind cel al Gabrielei Firea. A impus, cu riscul rupturii de Stănescu, Congresul din 29 iunie și s-a impus ca președinte plin al partidului.
Stănescu a evitat o confruntare directă cu un premier aflat în funcție, care deține resursele necesare pentru a convinge delegații să o voteze. Un astfel de război ar fi provocat o sciziune și mai mare în partid, ceea ce nu s-a dorit în acest moment. Gruparea Stănescu – Ciolacu – Firea își pregătește însă muniția pentru Congresul din 2020.
Congres PSD după alegerile prezidențiale
Acesta urmează să fie convocat după alegerile prezidențiale, cel mai probabil la începutul anului viitor. Până acum au fost luate în calcul lunile februarie și martie.
Un prim semnal i-a fost transmis premierului la Congres, când Marian Oprișan, un susținător al Vioricăi Dăncilă, a fost huiduit și fluierat la scenă deschisă încât a fost nevoit să coboare de pe scenă.
Eugen Teodorovici, un preferat al Vioricăi Dăncilă, și-a asumat rolul de prezidențiabil. Pentru a atinge această calitate, el a fost ajutat de premier să obțină și funcția de președinte executiv în PSD. O înfrângere la Congres ar fi blocat orice aspirație a lui Teodorovici pentru Palatul Cotroceni. Ascensiunea ministrului de Finanțe pe linie de partid elimină din cărți candidaturile lui Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu pentru prezidențiale. Cei doi sunt considerați perdanți și nu pot reprezenta partidul în această bătălie.
Prezidențiabilul, stabilit la sfârșitul lunii iulie
În sondajele comandate de PSD a fost introdus Călin Popescu Tăriceanu, ca variantă de candidat comun la prezidențiale, dar și un nume din afara partidului. Congresul de la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august va decide cine va reprezenta partidul de guvernare în bătălia împotriva lui Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă a declarat că nu dorește să intre în această competiție
Scorul PSD de la prezidențiale o să îi decidă viitorului Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD. Până atunci, a venit prima revendicare din partea grupării Stănescu-Firea-Ciolacu: mai multe nume din Guvern trebuie să plece. Vizată este Carmen Dan, ministrul de Interne. Un alt ministru contestat este cel al Transporturilor, Răzvan Cuc. Premierul trebuie să decidă dacă merge pe varianta remanierii sau a unei restructurări.
În cele opt luni, Viorica Dăncilă trebuie să demonstreze că poate duce PSD la victorie. Cu un PSD sub 20%, cu multe organizații neperformante și cu o grupare care așteaptă să îi ia locul, premierul are cinci luni la dispoziție să pregătească partidul pentru alegerile prezidențiale.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/mandat-limitat-pentru-dancila-in-fruntea-psd-tabara-stanescu-ciolacu-firea-a-ascuns-armele-pana-la-congresul-din-2020/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/mandat-limitat-pentru-dancila-in-fruntea-psd-tabara-stanescu-ciolacu-firea-a-ascuns-armele-pana-la-congresul-din-2020/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: mainnews.ro/mandat-limitat-pentru-dancila-in-fruntea-psd-tabara-stanescu-ciolacu-firea-a-ascuns-armele-pana-la-congresul-din-2020/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/mandat-limitat-pentru-dancila-in-fruntea-psd-tabara-stanescu-ciolacu-firea-a-ascuns-armele-pana-la-congresul-din-2020/ […]