Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu: Rusia încă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare pro-rusă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 30 martie 2023

Federația Rusă nu renunță la ideea preluării puterii de la Chișinău și acționează prin diferite elemente ale războiului hibrid pentru a-și instala o guvernare obedientă la Chișinău, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, notează agenția de presă IPN

„Sunt încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta își dorește Rusia și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și de aceea nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Maia Sandu spune că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităților Serviciului de Informații și Securitate.

Conform sursei citate, Maia Sandu a mai precizat că planurile lui Putin sunt dejucate grație rezistenței armatei ucrainene, așadar nu există pericole militare la adresa Republicii Moldova.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat în luna februarie pregătirea unei lovituri de stat rusești. Potrivit informațiilor Serviciului de Securitate din țara vecină, diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, ar fi urmat să încerce schimbarea puterii de la Chișinău, prin atac asupra unor edificii ale statului, acțiuni violente și luare de ostatici.

Totodată, recent, au avut loc proteste la Chișinău organizate de partidul pro-rus aloligarhului Ilan Șor. Șeful Poliției din Republica Moldova a informat că Serviciile rusești pregăteau acțiuni de destabilizare la mitingul organizat la Chișinău. Mai multe persoane au fost arestate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii