Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, după anunțul Comisiei Europene: Ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este un pas enorm

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Maia Sandu a transmis vineri, 17 iunie, la scurt timp după ce Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană, că opinia forului european reprezintă „un pas enorm” și întărește convingerea autorităților de la Chișinău că se află „pe calea cea dreaptă”.

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Președintele Republicii Moldova s-a referit și la pașii indicați de Comisia Europeană.

Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul”, a precizat președintele țării vecine.

Maia Sandu a indicat că opinia Comisiei Europene este principalul punct de referință pentru discuția ce va avea loc la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, la reuniunea din 23-24 iunie.

Mizăm pe faptul că (…) statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a fost concluzia președintelui Republicii Moldova.

Context

Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de candidate la Uniunea Europeană. 

Forul a afirmat că există o fundație solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor democratice, a statului de drept, a drepturilor omului și a protecției față de minorități.

La fel ca în cazul Ucrainei, Comisia Europeană a transmis că va monitoriza îndeaproape anumiți pași pe care Republica Moldova îi mai are de parcurs, precum:

  • Reformarea sistemului judiciar în ansamblu, pentru a asigura independența, integritatea, eficiența și transparența magistraților;
  • Să îmbunătățească lupta anticorupție, inclusiv în ceea ce privește corupția la nivel înalt;
  • Să limiteze influența oligarhilor în economie, politică și spațiul public;
  • Să întărească lupta împotriva crimei organizate;
  • Să reformeze administrația publică;
  • Să includă societatea civilă în procesul de luare a deciziilor;
  • Să întărească protecția drepturilor omului, în special în cazul grupurilor vulnerabile;
  • Să asigure egalitatea de gen și să lupte cu violența împotriva femeilor;

Odată ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru ca cele două țări să obțină statutul de candidate la UE, acest lucru va trebui validat în unanimitate de șefii celor 27 de state membre, ce formează Consiliul European, iar apoi vor începe negocierile pe fiecare capitol.

Concret, Consiliul European se va întruni pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles, unde este așteptat să dea decizia finală în ceea ce privește deschiderea negocierilor pentru aderarea celor două state la UE.

Sursă foto: Maia Sandu / Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *