Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Maia Sandu: Criza gazelor a luat sfârșit, a fost semnat un contract între Moldovagaz și Gazprom

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a luat sfârșit criza gazelor, odată cu semnarea noului contract între Moldovagaz și Gazprom. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației ruse Kommersant.

„Da, cred că criza gazelor s-a încheiat când a fost semnat un contract între Moldovagaz și Gazprom”, a afirmat Maia Sandu în interviul publicat luni, 1 noiembrie. Referitor la starea de urgență instituită din acest motiv, ea a apreciat că guvernul va decide dacă aceasta va fi prelungită cu câteva zile sau nu.

„Vom avea gaze după data de 1 noiembrie, acesta este un lucru foarte bun. Există un preț care sugerează că guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar, în același timp, această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi fost la prețurile de azi, pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte, foarte mari”, a completat președintele R. Moldova.

Ea a subliniat că este mulțumită că s-a ajuns la un acord și noul contract a fost semnat. În plus, Maia Sandu a precizat că gazele vor fi livrate ca până acum – prin Ucraina.

Totodată, aceasta a dezmințit informațiile publicate de Financial Timesm, potrivit cărora Gazprom ar fi cerut Chișinăului să-și modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și să se alăture la Uniunea economică eurasiatică.

Context

Republica Moldova, stat dependent de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, s-a confruntat cu o criză fără precedent în acest sector, în contextul în care gigantul Gazprom și-a redus livrările iar contractul a expirat la finalul lunii octombrie.

Cele două părți au negociat o nouă înțelegere, responsabilii de la Chișinău fiind nemulțumiți de prețurile semnificativ mai mari decât în anii precedenți oferite de Gazprom.

Financial Times a relatat că Gazprom a cerut autorităților din Republica Moldova să „ajusteze” un acord de liber schimb cu UE, dar și să amâne liberalizarea pieței energiei, în schimbul unei noi înțelegeri comerciale. Analiștii politici consultați de FT explicau că Rusia, prin intermediul Gazprom, ar face presiuni asupra Republicii Moldova pentru a îndepărta Guvernul de la Chișinău de Uniunea Europeană, în condițiile în care Maia Sandu și PAS, reprezentați pro-UE, au câștigat alegerile prezidențiale, respectiv legislative.

Guvernul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW