Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, criticată de Moscova după ce a interzis simbolurile ocupației ruse în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este criticată de doi oficiali ruși, după ce marți a promulgat legea prin care sunt interzise simbolurile ocupației Federației Ruse în Ucraina. Prin legea promulgată marți, simbolurile ocupației ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe, au fost interzise în Republica Moldova.

Senatorul rus Alexei Pușkov a criticat-o pe Maia Sandu și a precizat că liderul de la Chișinău „ar trebui să fie mai atent” privind declarațiile referitoare la Federația Rusă. Parlamentarul a evocat și faptul că Republica Moldova nu are bani să plătească gazul pe care îl importă din Rusia.

„În ceea ce priveşte esenţa legii promulgate de Sandu, la fel şi declaraţiile ei despre ‘comportamentul criminal’ al panglicii Sf. Gheorghe şi ‘coşul de gunoi al istoriei”, ar trebui să-i reamintim atunci că în acest coş au ajuns mulţi duşmani ai panglicii Sf. Gheorghe.

Ar trebui să fie mai atentă când vorbeşte despre Rusia şi simbolurile ei, mai ales într-o situaţie în care Chişinăul nu are cu ce plăti gazul rusesc”, a declarat Alexei Pușkov, citat de Russia Today.

Pe marginea acestui subiect a reacţionat şi Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia în 2014. Acesta a apreciat că „Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei”.

„Președintele Maia Sandu a declarat că locul panglicii Sf. Gheorghe este la „coșul de gunoi al istoriei”. A decis să meargă pe urmele Ucrainei. Nu mă îndoiesc că această declarație obraznică va provoca nemulțumiri aprinse în societatea moldovenească”, a comentat la rândul său Serghei Aksionov, citat de presa locală.

Și istoricul militar Iuri Knutov s-a arătat împotriva deciziei luate de Maia Sandu.

„Aceasta este, în general, o crimă, o renaștere a fascismului. Altfel, nu apreciez (decizia – n.red.). Sandu încearcă în mod constant să atragă Republica Moldova pe orbita României și pe orbita Uniunii Europene. Ea face, de fapt, ceea ce fac astăzi NATO și țările occidentale… Eu cred că aceste acțiuni au ca scop reabilitarea nazismului pe teritoriul Republicii Moldova. Poporul este categoric împotrivă. Deși majoritatea parlamentarilor, din păcate, o susțin pe Sandu”, a opinat istoricul militar.

Context

Simbolurile ocupației ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe, au fost interzise în Republica Moldova, după ce președintele Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional.

„Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a declarat, marți, președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a precizat că interzicerea simbolurilor ocupației ruse în Ucraina „nu atentează la memoria istorică”.

„Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina (…) Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările”, a adăugat Maia Sandu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW