Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Legea prin care simbolurile ocupației ruse în Ucraina au fost interzise în Moldova, promulgată de Maia Sandu

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Simbolurile ocupației ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe, au fost interzise în Republica Moldova, după ce președintele Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional, relatează Deschide.md.

Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a declarat, marți, președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a precizat că interzicerea simbolurilor ocupației ruse în Ucraina „nu atentează la memoria istorică”.

„Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina(…)Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările”, a adăugat Maia Sandu.

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și actual președinte de onoare al Socialiștilor, susține că Maia Sandu, prin „declarațiile războinice din ultima vreme”, riscă să implice Moldova în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Moldovenii acum se tem că prin declarațiile războinice pe care le faceți în ultima vreme, doamna Maia Sandu, veți implica și Moldova în conflict și război. Țara noastră nu are nevoie de așa mesaje agresive, țara noastră nu are nevoie de așa o guvernare străină de interesele naționale”, a acuzat fostul președinte, citat de Deschide.md.

Context

Proiectul a fost adoptat, în primă lectură, pe 7 aprilie, prin votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, la propunerea lui Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională.

Potrivit unui amendament, proiectul prevede interzicerea „răspândirii atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

Sunt prevăzute amenzi între 4.500 și 9.000 de lei moldovenești și muncă în folosul comunității, de la 30 la 60 de ore, aplicată persoanelor fizice care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public astfel de simboluri.

Pe 12 aprilie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova, apropiat Moscovei, a atacat proiectul la Curtea Constituțională.

Socialiștii susțineau că legea ar încălca prevederile legii fundamentale referitoare la garantarea libertății opiniei și a exprimării cetățenilor.

Sursă foto: Twitter / Visegrad24

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW