Mai mulți reprezentanți ai societății civile critică vehement ideea comasării alegerilor: Va crea haos electoral
Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va crea haos electoral, au avertizat miercuri, 31 ianuarie, mai multe organizații civice și experți în codul electoral.
PSD și PNL sunt la un pas de a decide comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Conducerile celor două partide s-au pus, de principiu, de acord în această privință, în ciuda nemulțumirii unor primari din localități mai mici și a criticilor venite din partea partidelor de opoziție, USR și AUR, care ar avea cel mai mult de pierdut.
De altfel, USR a solicitat președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale din România, cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit.
Critici ale societății civile
Nici societatea civilă nu vede cu ochi buni cu ochi buni comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Organizațiile semnatare critică intenția PSD și PNL și consideră că aceasta limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală și principiile securității juridice.
„Comasarea alegerilor va avea efecte negative din mai multe puncte de vedere. Modificarea legislației electorale pe teme majore, cu mai puțin de cinci luni înaintea alegerilor contravine standardelor internaționale asumate de România. Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția indică faptul că un an înainte de alegeri ar trebui evitate schimbările legislative cu impact major, afectându-se chiar credibilitatea procesului electoral. Deși nu sunt interzise, iar adoptarea unor măsuri pozitive este permisă, în acest caz comasarea nu face decât să afecteze drepturile alegătorilor în mod negativ. Și nu vorbim în niciun caz despre modificări aduse cu mai mult de un an, ci despre o perioadă foarte scurtă de patru luni, în care se presupune că vor opera mai multe modificări legislative”, au transmis semnatarii.
Cine nu și-a făcut viză de flotant nu va putea vota la locale
În plus, arată semnatarii, o altă consecință gravă a acestei decizii este că pentru alegerile locale s-ar elimina de facto dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegătorii care nu și-au înregistrat reședința cu cel târziu șase luni înaintea datei alegerilor, adică la începutul lui ianuarie.
„Această reglementare, introdusă în 2023, era oricum restrictivă, dar în acest context nu face decât să extindă și mai mult numărul celor care nu vor putea utiliza această opțiune, ceea ce echivalează cu restrângerea exercițiului unui drept fundamental. Printre drepturile afectate se numără dreptul de a candida și a de fi ales, întrucât desfășurarea alegerilor în paralel ar elimina posibilitatea depunerii de candidaturi pentru ambele tipuri de alegeri”, avertizează semnatarii.
Semnatarii:
- Expert Forum, Asociația CIVICA, Centrul pentru Resurse Civice – membre ale Coaliției VotCorect
- Centrul pentru Inovare Publică
- Romanian Quantitative Studies Association
- ActiveWatch
- Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentā
- Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
- Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just
- Corupția Ucide
- Funky Citizens
- Centrul FILIA
- APADOR-CH
- Fundația Comunitară Timișoara
- Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
- Aradul Civic
- Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum
- Maria Krause, expert electoral, voluntar Coaliția VotCorect
- Claudiu Tufiș, Conferențiar Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
- Oana Marinescu, Consultant Comunicare Strategică
- CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
- Forum Apulum
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea