Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cioloș versus Barna, pentru șefia USR PLUS | Cine are prima șansă la victorie și ce se va întâmpla cu înfrântul

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Vineri, 1 octombrie, aflăm cine va fi noul președinte al USR PLUS. În al doilea tur al alegerilor interne au intrat actualii co-președinți ai partidului, Dacian Cioloș și Dan Barna. Primul tur a fost câștigat de Dacian Cioloș, la o diferență de 700 de voturi față de Dan Barna.

În primul tur, Dacian Cioloș a obținut 46% din voturi, Dan Barna 43,9%, iar Irineu Darău 10,1%. Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, de ce Dan Barna are prima șansă de a deveni șeful USR PLUS.

„Nu cred că numai procentele lui Irineu Darău sunt foarte importante. Sigur că sunt, dar nu sunt cele mai importante. Probabil că în acest moment, Dan Barna continuă să aibă șansa întâi și asta pentru că am văzut că a trecut la mobilizare. E de văzut cât de importantă va fi această mobilizare și cât de mult îi va determina pe cei din USR în special să iasă la vot.

Pentru că ați văzut că, de fapt, în primul tur, PLUS a ieșit mai mult la vot decât cei de la USR. Eu îi dau în continuare șansa întâi dlui Barna și asta pentru că, în ciuda a ceea ce spune, el este mai degrabă un politician de sistem, adică e un politician care deja s-a obișnuit cu politica în sensul de a face negocieri, de a conduce partidul, de a structura o dimensiune birocratică șamd.

Dacian Cioloș însă, deși politician mai vechi, ne-a dat întotdeauna aura mai degrabă de tehnocrat, de personaj care știe, dar care reușește mai puțin să emuleze masele, să genereze apropiere. Vom vedea”, a declarat politologul pentru Main News.

CITEȘTE ȘI Dan Barna îl atacă pe Dacian Cioloș: Aruncă o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare

În opinia analistului politic, indiferent cine va câștiga șefia partidului, USR PLUS va avea, în primă instanță, un boost al intenției de vot cel puțin 2–3 luni după congres.

Indiferent cine câștigă, USR PLUS nu revine la guvernare cu Cîțu premier

Șansele refacerii coaliției de guvernare cu Florin Cîțu premier rămân aceleași, indiferent cine câștigă șefia partidului, a mai explicat Andrei Țăranu. Ambii lideri ai USR PLUS au spus, de mai multe ori, că nu vor reveni la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier.

„Eu nu cred că vor reveni la guvernare cu dl Cîțu prim-ministru, așa cum au spus și Dacian Cioloș, și Dan Barna. Pentru partid ar însemna o frână foarte puternică și o lovitură mortală în ceea ce înseamnă încrederea în USR PLUS (…) Nu se va schimba această direcție pentru nimic în lume”, a adăugat Andrei Țăranu.

Ce face înfrântul

Întrebat ce va face înfrântul după rezultatele turului 2, Andrei Țăranu a opinat că Dan Barna va avea o „problemă destul de serioasă”, în timp ce Dacian Cioloș ar avea mai multe șanse să rămână relevant pe scena politică.

„Este foarte greu de spus. Dacă pierde alegerile, dl Barna va avea o problemă destul de serioasă în a mai rămâne o figură importantă în interiorul USR-ului, pentru că din momentul acela toată structura birocratică pe care și-a construit-o se va fi sfărâmat. Și va avea o problemă.

Dl Cioloș continuă și, după cum vedeți, reușește să se reinventeze. În 2016 părea pierdut complet. Iată că astăzi este europarlamentar și liderul grupului Renew Europe din PE.

Deci, dacă dl Barna pierde, șansele lui de a rămâne în politică sunt mici. Dacă Dacian Cioloș pierde, probabil că va continua să rămână o figură importantă atât în USR, cât și în politica românească”, a mai explicat acesta pentru Main News.

Context

În aceste zile, membrii USR PLUS votează pentru viitorul președinte la partidului, în al doilea tur al scrutinului intern. Rezultatele vor fi făcute publice vineri, 1 octombrie. Congresul USR PLUS în care va fi validat noul lider al formațiunii va avea loc în zilele de 2 și 3 octombrie.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *