Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


MAI a trimis raportul corpului de control privind protestul AUR procurorilor: Se impune întărirea securității Parlamentului

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat joi, 27 ianuarie, că MAI a finalizat și a și trimis parchetului raportul corpului de control făcut la Jandarmerie după protestul promovat de AUR care a avut loc la Parlament la sfârșitul lunii decembrie 2021.

Bode a punctat că a transmis către Parchetul Militar constatările, documentele și concluziile corpului de control al MAI.

„În urmă cu câteva zile s-a finalizat raportul corpului de control al ministrului și acest raport evidențiază trei direcții de acțiune.

1 – transmiterea constatărilor, documentelor și concluziilor corpului de control către Parchetul Militar, pentru continuarea cercetărilor și dispunerea măsurilor ce se impun. Jandarmeria Română a colaborat în permanență cu instituțiile abilitate să cerceteze astfel de fapte și va răspunde, de fiecare dată, în mod transparent solicitărilor ventie în acest sens.

Fac mențiunea că acest raport are un număr semnificativ de anexe clasificate, acestea au fost trimise în integralitate, alături de raport, către Parchetul Miltiar, care desfășoară o anchetă acolo”, a menționat ministrul de Interne.

Lucian Bode a mai spus că, în acest context, se impune întărirea securității Palatului Parlamentului.

„A doua direcție – am spus-o încă de la momentul în care se întrevedeau primele rezultate ale acestui control și îmi mențin punctul de vedere, am semnat acest raport, văzând și spunând clar beneficiarului că se impune o reanalizare împreună cu beneficiarul a măsurilor pentru întărirea securității Palatului Parlamentului.

În acest sens, deja au fost inițiate demersurile pentru analiza în comun de către structurile implicate în asigurarea securității Palatului Parlamentului a măsurilor ce se impun, pentru îmbunătățirea sistemului tehnic de securitate, optimizarea măsurilor de securitate și actualizarea procedurilor de acțiune”, a adăugat șeful MAI.

Totodată, Bode a detaliat și „a treia direcție” – „elaborarea unui plan de măsuri la nivelul Direcției Generale a Jandarmeriei Municipiului București, care să vizeze o analiză a modului de documentare planificare organizare și desfășurare a misiunilor de asigurare a ordinii publice, în special a celor în care se acționează în sistem integrat”.

„Acest plan va fi transmis pentru monitorizare către inspectoratul general al jandarmeriei române. Orice disfuncționalitate de natură tactică trebuie teminic analizată și rapid remediată. Persistența lor, indiferent de zona în care se manifestă, vulnerabilizează instituțiile și slăbește încrederea cetățenilor în autoritatea statului”, a conchis ministrul.

Context

Un protest față de eventuala introducere a certificatului COVID-19 a avut loc marți, 21 decembrie, la Palatul Parlamentului. Protestatarii s-au adunat atât în fața intrării oficiale de la Camera Deputaților, cât și de la Senat, manifestația fiind promovată intens de George Simion, co-președinte al AUR.

În jurul orei 11:00, manifestația a degenerat, când mai mulți protestatari au forțat intrarea în Parlament. Potrivit cronologiei transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poarta de la intrarea în Senat a cedat, concret s-a rupt încuietoarea, iar astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

Jandarmeria a precizat în mai multe rânduri că nu a fost folosită violența și nici echipamentele din dotarea jandarmilor. După câteva ore, manifestanții au plecat spre sediul Guvernului, unde nu au mai avut loc incidente.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/mai-a-trimis-raportul-corpului-de-control-privind-protestul-aur-procurorilor-se-impune-intarirea-securitatii-parlamentului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 64877 more Information on that Topic: mainnews.ro/mai-a-trimis-raportul-corpului-de-control-privind-protestul-aur-procurorilor-se-impune-intarirea-securitatii-parlamentului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/mai-a-trimis-raportul-corpului-de-control-privind-protestul-aur-procurorilor-se-impune-intarirea-securitatii-parlamentului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *