Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


MAE: România condamnă modul netransparent şi contrar practicilor democratice în care a acționat Parlamentul din Republica Moldova

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2020

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că România condamnă felul netransparent, contrar principiilor democratice, prin care Parlamentul Republicii Moldova a modificat legislația privind funcționarea instituțiilor statului, lucru ce afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din această țară, potrivit Agerpres.

 „România condamnă modul netransparent şi contrar practicilor democratice în care au acţionat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, care include Partidul Şor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetăţenii Republicii Moldova la alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie 2020”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

MAE susține că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chişinău modificări de o amploare semnificativă şi cu un impact major asupra funcţionării instituţiilor statului, fără transparenţă decizională şi consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept şi funcţionarea sistemului democratic din Republica Moldova.

Modul în care au acţionat aceste forţe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuţiilor funcţiei prezidenţiale, pe care candidatul susţinut de PSRM a pierdut-o în mod categoric şi democratic la alegerile prezidenţiale”, a precizat sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe amintește de susținerea pentru Maia Sandu și face un apel la toate partidele politice din Moldova să acționeze cu responsabilitate.

România urmărește cu deosebită atenţie şi îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova şi reitereaza susţinerea pentru eforturile Preşedintelui ales în vederea reinstaurării legalităţii în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetăţenii Republicii Moldova.

Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acţioneze cu responsabilitate şi să acorde prioritate stabilităţii şi parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Context

Majoritatea formată din deputați PSRM, condus informal de Igor Dodon, și din fracțiunea „Pentru Moldova” a aprobat joi, în ciuda manifestației de protest, legea privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.

CITEȘTE ȘI: Socialiștii își păstrează controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate. În ciuda protestelor, deputații au votat trecerea instituției în subordinea Parlamentului

Practic, socialiștii își vor menține controlul asupra acestei instituții fundamentale în arhitectura de securitate a Republicii Moldova, după înfrângerea suferită de Dodon în alegerile prezidențiale.

CITEȘTE ȘI: Protest al membrilor PMP la Ambasada Republicii Moldova din București / Eugen Tomac: Asistăm la o lovitură de stat la Chişinău

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW