Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Socialiștii își păstrează controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate. În ciuda protestelor, deputații au votat trecerea instituției în subordinea Parlamentului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 decembrie 2020 Etichete: , ,

Majoritatea formată din deputați PSRM, condus informal de Igor Dodon, și din fracțiunea „Pentru Moldova” a aprobat joi, în ciuda manifestației de protest, legea privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui în cea a Parlamentului. Practic, socialiștii își vor menține controlul asupra acestei instituții fundamentale în arhitectura de securitate a Republicii Moldova, după înfrângerea suferită de Dodon în alegerile prezidențiale.

Protest în fața Parlamentului

Câteva mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului Republicii Moldova, la chemarea președintelui ales, Maia Sandu, pentru a protesta împotriva trecerii Serviciul de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Parlamentului. Totodată, manifestanții au cerut organizarea de alegeri anticipate.

La miting participă mau mulți politici importanți, printre care Maia Sandu alături de la mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, și vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Cașu.

Maia Sandu: Încearcă să ne fure rezultatele votului

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acuzat pe Igor Dodon că prin această lege încercă deturnarea rezultatului alegerilor.

„Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc. Ei încearcă să ne fure rezultatele votului. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM și Șor, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană, care  nu va deține în curând nicio funcție publică, plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă, citată de Cotidianul.md.

Context

În 2016, SIS a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, în urma unei înțelegeri perfectate de Vladimir Plahotniuc cu Igor Dodon. Trei ani mai târziu, după formarea coaliției de guvernare între PSRM, PAS și PPDA, SIS a fost trecut din nou în sub controlul președintelui Dodon. Acum, socialiștii încearcă păstrarea controlului asupra acestei instituții fundamentale în arhitectura de securitate a Republicii Moldova, după înfrângerea suferită de Dodon în alegerile prezidențiale. Pe 1 decembrie, un grup de deputați din PSRM și Partidul Șor au inițiat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să treacă revină în subordinea Parlamentului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW