Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rafila vrea un nou act normativ pentru certificatul verde / Ar fi aplicat în funcție de incidență

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

Ministrul propus la Sănătate, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 24 noiembrie, că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ. Social-democratul a explicat, după ce a fost audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, că certificatul ar putea fi introdus după ce incidența crește timp de 3 săptămâni la rând, apoi fiind eliminat când rata de infectare înregistrează o scădere similară.

„Eu vă dau doar un exemplu teoretic. Lucrul ăsta nu l-am stabilit, l-am discutat cu specialiștii din sănătate publică din Institutul Național. Introducerea, de exemplu, ar putea să fie după 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi după o scădere similară, dar și sub o incidență de 1 sau 0,5, adică trebuie să găsim o incidență foarte scăzută încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populației. Trebuie să mergem în paralel cu vaccinarea, să nu renunțăm la încurajarea vaccinării, pentru că, până la urmă, trebuie să facem doar acest lucru – să încercăm să explicăm că acest certificat verde este pentru protejarea sănătății, nu este un instrument opresiv”, a punctat medicul.

Social-democratul a subliniat că ar putea fi nevoie de un nou act normativ în acest sens. El a dat asigurări că adoptarea proiectului de lege nu va fi amânată, dar a menționat că e nevoie de un act normativ nou în acest sens.

„Eu o să vorbesc cu dl. președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cu dl. Nelu Tătaru, noi trebuie să stabilim prin lege, putem să stabilim un cadru și intrarea în funcțiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. În momentul în care criteriile la care am făcut referire se îndeplinesc. Nu discutăm despre o amânare. Unii spuneau că discutăm despre o amânare până în ianuarie.

Noi putem să discutăm despre un act normativ, cred că ar trebui totuși să fie un act normativ nou și atunci putem să mergem cu un mecanism care este predictibil, lumea să știe despre ce este vorba, este anunțată din timp dacă există creșteri prelungite ale transmiterii. Inclusiv la nivel individual fiecare își poate lua măsuri de protecție, ca să scadă transmiterea”, a adăugat el.

Întrebat dacă măsura se pregătește pentru valul 5, deputatul PSD a explicat că după sărbători numărul de cazuri noi de COVID-19 ar putea să crească.

„Haideți să vedem când va fi noua creștere (a incidenței – n.red.). Deocamdată s-a stabilizat. Sigur că e posibil ca la începutul sau la jumătatea lunii ianuarie să existe o creștere având în vedere că întotdeauna se intensifică contactele și circulația oamneilor în perioada sărbătorilor, deci este posibil ca după sărbători, la un interval de 15 zile, să asistăm la o creștere (a numărului de infectări – n.re.d). Rămâne de văzut dacă această creștere va fi constantă sau este o creștere temporară”, a completat ministrul propus de social-democrați.

Actualul proiect, blocat în Camera Deputaților

Proiect de Lege privind certificatul verde, în forma inițială, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins proiectul de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajații din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, unde proiectul stagnează.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS–CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *