Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban dă vina pe Florin Cîțu pentru scăderea în sondaje a PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 22 august 2021

Actualul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat duminică, 22 august, că din momentul în care Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la Congresul din 25 septembrie, partidul a început să înregistreze o scădere în sondaje.

Ce este interesant este că, până la momentul intrării în competiţie a domnului prim-ministru Cîţu, Partidul Naţional Liberal a înregistrat o încredere şi o intenţie de vot stabilă – în jur de 26-27% – şi, într-adevăr, există un trend descendent – nu la scorul de 16-18, probabil suntem în jur de 20-22 – e adevărat, dar am intrat pe trend descendent”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la finalul ședinței PNL Bihor, citat de News.ro.

Șeful PNL consideră că scăderea în sondaje a partidului ar fi un fenomen „temporar”, dar precizează că toți liberalii, inclusiv cei din tabăra lui Florin Cîțu, percep „acest pericol”.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca PNL să nu mai înregistreze o scădere în sondaje, Ludovic Orban a răspuns: „Să înceteze atacurile reciproce”.

Din păcate, unii dintre colegii mei care au muncit alături de mine pentru a obţine rezultate în perioada 2017-2020 consideră că pot să-i facă bine lui Florin Cîţu dacă dau toată ziua în mine. Aici trebuie să demonstrezi că eşti mai bun. (…) Nu îl ajută cu nimic pe Florin Cîţu faptul că unii din tabăra lui şi chiar şi Florin Cîţu uneori mă critică şi mă atacă de foarte multe ori pe nedrept”, a adăugat șeful PNL.

CITEȘTE ȘI: Promisiunile candidaților la șefia PNL pentru domeniul justiției

Context

Lupta pentru șefia Partidului Național Liberal a intrat pe ultima sută de metri, înainte de Congresul programat pentru 25 septembrie. Ludovic Orban și Florin Cîțu și-au depus oficial candidaturile în decursul acestei săptămâni și au prezentat moțiunile cu care cei doi încearcă să atragă voturile liberalilor.

La depunerea candidaturilor, premierul a fost susținut de mai mulți președinți de filiale și miniștri liberali din Guvern.

Sigur că îl favorizează pe Florin Cîţu faptul că sunt 30 de preşedinţi din 48 care au semnat(n.r. moțiunea), pentru că preşedinţii pot să influenţeze formarea delegaţiilor, pot să uzeze de anumite argumente în a convinge delegaţii să aibă o opţiune sau alta”, a spus Ludovic Orban, sâmbătă, la Bistrița-Năsăud, citat de stiripesurse.ro.

În schimb, actualul lider al PNL a ridicat miza alegerilor interne, afirmând că noul președinte al Partidului Național Liberal poate deveni candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024, în contextul în care Klaus Iohannis a ajuns la cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Campania internă din PNL a fost marcată de mai multe răfuieli interne între cele două tabere. Ludovic Orban a fost somat, la începutul săptămânii, să înceteze cu atacurile la adresa premierului și a președintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 60 de lideri ai liberalilor.

Imaginea premierului a fost afectată la rândul său, după ce, în presă, au apărut informațiile cu arestarea din SUA din anul 2000, pentru că a condus sub influența alcoolului. 

În acest moment, Florin Cîțu pare favorit pentru a câștiga șefia PNL, întrucât este susținut de o mare parte dintre președinții de filiale, dar la Congres calculele se pot schimba, întrucât cei aproximativ de 5.000 de membri delegați ar urma să voteze în funcție de preferințele personale, nu de direcția dată de conducerea organizațiilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW