Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Lucian Bode va avea o întâlnire cu omologul din Austria, care s-a poziționat împotriva aderării României la Schengen – SURSE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, urmează să aibă o întâlnire cu omologul său austriac, Gerhard Karner, au declarat pentru Main News surse guvernamentale. Ministrul de Interne al Austriei a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că țara pe care o reprezintă nu susține extinderea spațiului de liberă circulație, menționând că  sistemul de control la frontierele externe Schengen a eșuat, 90.000 de migranți având, în prezent, probleme cu legea în Austria.

Pe lângă ministrul austriac de Interne, și cancelarul austriac federal, Karl Nehammer, a reluat amenințarea cu veto a lui Karner, însă doar în ceea ce privește România și Bulgaria.

„Din Croaţia nu simţim nicio presiune migratorie către nord. Deoarece Croaţia îndeplineşte protecţia frontierei într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă în acest sens. La urma urmei, ţările sunt votate individual. Mai simplu spus: Amenințarea cu veto este îndreptată numai împotriva Bulgariei și României. Avem 100.000 de persoane care au trecut neregulamentar granița, dintre care 75.000 au traversat țări cu România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Acesta este un risc de securitate și trebuie să avem grijă”, a declarat Nehammer, citat de presa din Austria.

Ministrul de Interne din Austria se opune extinderii Schengen

Ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat vineri, 18 noiembrie, că, în situația actuală, sistemul de control la frontierele externe Schengen a eșuat și a menționat că 90.000 de migranți ar avea, în prezent, probleme cu legea în Austria.

Dacă un sistem nu funcționează, nu putem să îl extindem”, a spus Karner, în cadrul unei emisiuni difuzată la un post de radio local. Astfel, Karner și-a argumentat opoziția menționând că este „responsabil pentru securitatea țării” pe care o reprezintă.

După cum Main News a arătat aici, opoziția ministrului de Interne din Austria este extrem de importantă în contextul în care aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen va fi dezbătută în decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la care iau parte miniștrii de Justiție și Interne din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru ca o țară să adere la Schengen, este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre.

Pe 25 ianuarie, Lucian Bode a avut cu omologul austriac o primă întrevedere, la finalul căreia ministrul român a transmis că executivul austriac susține aderarea României la Schengen.

Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene.

Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la Spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”, spunea ministrul, pe 25 ianuarie.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW