Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Lovitură pentru procurori în dosarul ”Ayahuasca” | Decizia luată de judecători în cazul fostului șef de serviciu secret

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 9 august 2020 Etichete: , ,

Fostul șef al DIPI, Gelu Oltean, vizat în dosarul ”Ayahuasca”, poate circula în întreaga țară, în urma unei decizii a Tribunalului Dâmbovița. Instanța a dictat același verdict și pentru partenera acestuia, Vaessa Youness. Anterior, ei puteau circula doar în Capitală și în două județe. La începutul anului, procurorii DIICOT au trimis în judecată dosarul în care Oltean, Youness și un cetăţean britanic, Lishman Thomas, sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Judecătorii au fost de acord să extindă la nivelul întregii țări spațiul în care poate circula Gelu Oltean, el având, anterior, voie să se deplaseze doar în Ilfov, București și Dâmbovița.

În ce priveşte obligaţia stabilită în sarcina inculpaţilor Youness Amal-Vanessa, Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray de a nu depăși limita teritorială a județelor Dâmboviţa, Ilfov şi Bucureşti admite cererea de modificare a obligației prevăzută de art. 215 alin. 2 lit. a Cod procedură penală, înlocuind obligaţia stabilită iniţial cu aceea de a nu depăși limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară, respectiv a instanţei de judecată”, se arată în minuta Tribunalului Dâmbovița din data de 7 august 2020.

Decizia nu este definitivă.  Anterior, în iunie, judecătorii de la același tribunal au respins o cerere similară.

Respinge ca neîntemeiate cererile formulate de către inculpaţii Youness Amal-Vanessa şi Oltean Gelu Marin, de modificare a conţinutului măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul înlocuirii obligaţiei de a nu părăsi raza teritorială a judeţelor Dâmboviţa, Ilfov şi București, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară, respectiv a instanţei de judecată, cu obligaţia de a nu părăsi teritoriul României”, se arată în decizia din 24 iunie.

Acuzațiile DIICOT

Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT Brașov, Gelu Oltean, concubina sa, Vanessa Youness și un cetățean britanic, Lishman Thomas, ar fi desfășurat activități infracționale cu substanțe halucinogene în România, dar și în alte state, începând cu anul 2017.

Procurorii au descoperit că britanicul, împreună cu Vanessa Youness, ar fi trebuit să coordoneze în România o ceremonie în care participaților li se administra un ceai de ayahuasca, plantă care conține DMT, un drog halucinogen de mare risc.

„Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetățeanul străin L.T.I.M. (cetățean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locație ce urma să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca. Ayahuasca este o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăsește în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000.”

Participaților li s-a perceput suma de 550 de euro/persoană, iar 1.100 de euro/persoană pentru cei care doreau să fie cazați singuri în cameră, potrivit sursei citate. În cadrul evenimentului, desfășurat la o locație din județul Dâmbovița, s-a consumat ayahuasca în ziua de 13.12.2019, acesta fiind brusc întrerupt de intervenția procurorilor.

„Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană (…) Activitatea urma să se desfășoare în județul Dâmbovița, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13.12.2019, coordonată de șamanul L.T.I.M., în care participanții au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare.”

Gelu Oltean este învinuit de procurori că a efectuat operațiuni cu ayahuasca, cunoscând faptul că pe langă DMT, planta mai conține Arsen, Aluminiu și Mercur, peste limita maximă admisă.

CITEȘTE AICI MAI MULTE INFORMAȚII.

Foto: Inquam Photos Liviu / Florin Albei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW