Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Dosarul „Ayahuasca”, trimis instanței. DIICOT: Gelu Oltean avea rolul de protector / Cunoștea ce avea planta în compoziție

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 martie 2020 Etichete: , ,

Procurorii DIICOT Brașov au trimis în judecată dosarul în care Gelu Oltean, fost șef al DIPI, Vanessa Youness și un cetăţean britanic, Lishman Thomas, sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT Brașov, Gelu Oltean (O.G.M.), concubina sa, Vanessa Youness (Y.A.V) și un cetățean britanic, Lishman Thomas (L.T.I.M.), au desfășurat activități infracționale cu substanțe halucinogene în România, dar și în alte state, începând cu anul 2017.
Procurorii au descoperit că britanicul, împreună cu Vanessa Youness, ar fi trebuit să coordoneze în România o ceremonie în care participaților li se administra un ceai de ayahuasca, plantă care conține DMT, un drog halucinogen de mare risc.

„Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetățeanul străin L.T.I.M. (cetățean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locație ce urma să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca. Ayahuasca este o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăsește în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000.”

Participaților li s-a perceput suma de 550 de euro/persoană, iar 1.100 de euro/persoană pentru cei care doreau să fie cazați singuri în cameră. În cadrul evenimentului, desfășurat la o locație din județul Dâmbovița, s-a consumat ayahuasca în ziua de 13.12.2019, acesta fiind brusc întrerupt de intervenția procurorilor.

„Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană (…) Activitatea urma să se desfășoare în județul Dâmbovița, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13.12.2019, coordonată de șamanul L.T.I.M., în care participanții au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare.”

Gelu Oltean este învinuit de procurori că a efectuat operațiuni cu ayahuasca, cunoscând faptul că pe langă DMT, planta mai conține Arsen, Aluminiu și Mercur, peste limita maximă admisă.

„Inculpatul O.G.M. a deținut și a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conținutul său Arsen, Aluminiu și Mercur, peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar și-a asumat împreună cu inculpații Y.A.V. şi L.T.I.M. administrarea respectivelor substanțe participanților la ceremoniile organizate de către clinica respectivă”.

De asemenea, procurorii rețin față de Gelu Oltean că acesta avea rolul de protector al grupului și că se ocupa de chestiunile cu privire la legalitatea ceremoniilor organizate.

„Inculpatul L.T.I.M. a coordonat, în calitate de șaman, ceremoniile (cu titlu de exemplu,în anul 2019 au fost organizate un număr de 20 ceremonii) la care a oferit ceai de ayahuasca cu conținut de DMT participanților și cu implicarea nemijlocită a inculpatei Y.A.V., care a inițiat constituirea grupului infracţional si a inculpatului O.G.M. care și-a arogat rolul de a protector al grupului și atributul de a controla imaginea publică prin aparența de legalitate a ceremoniilor, la care, în realitate, se consuma un preparat din Ayahuasca, ce conține DMT – drog de mare risc.”

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Dâmbovița, unde urmează să fie luată o decizie în acest. În prezent, inculpații sunt cercetați în stare de arest preventiv.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW